Міський голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус під час зустрічі з колективом муніципальної телерадіокомпанії «Вежа» повідомив, що новим директором ТРК буде його прес-секретар Ірина Макацарія. За словами голови, Іван Вовк, який досі виконував обов’язки директора компанії, вже подав заяву на звільнення за власним бажанням. Кадрові зміни Віктор Анушкевичус мотивував невдоволенням роботою ТРК, зокрема висвітленням журналістами роботи міськвиконкому.

Після такої інформації 12 працівників «Вежі» на знак протесту проти рішення міського голови подали заяви на звільнення з роботи. Колектив «Вежі» направив відкритий лист міському голові за підписами 22 працівників, в якому висловив категоричну незгоду з його рішенням. Підписантів підтримали депутати міської ради від фракцій «НУ—НС», БЮТ та Партії регіонів, які заявили, що готові задля захисту прав журналістів блокувати роботу наступної сесії Івано-Франківської міськради. Чим закінчиться це протистояння, наразі сказати важко. Але очевидно, що кадрові зміни на «Вежі» міський голова затіяв у несприятливий для себе момент. Уже тривалий час він перебуває у конфронтації з депутатськими фракціями «Наша Україна» і БЮТ, що призвело до свого роду колапсу — зриву останніх засідань міської ради. Тепер опоненти отримали ще один привід для наступу на голову, який може мати для Віктора Анушкевичуса непередбачувані наслідки, адже депутати згаданих фракцій давно погрожують висловити йому недовіру. До того ж із заявою з приводу звільнення з роботи виконуючого обов’язки директора ТРК Івана Вовка виступив голова Івано-Франківської ОДА Микола Палійчук. «Кадрові рішення в керівництві медіа будь-якої форми власності мають бути обґрунтованими та недвозначними, — йдеться у його заяві. — Тільки за цієї умови такі зміни не викликають сумнівів та підозр, особливо зважаючи на те, що власником ТРК «Вежа» є міська рада Івано-Франківська». Ситуацію зі зміною керівництва на «Вежі» голова вважає не приватною, а громадською справою, оскільки мова йде «про захист фундаментальних цінностей, на яких заснована наша держава». «Ситуація на ТРК «Вежа» стала ще одним прикладом того, що роздержавлення є одним із найважливіших кроків для забезпечення свободи», — робить висновок Микола Палійчук.

Івано-Франківськ.

Р. S. Коли матеріал готувався до друку, стало відомо, що на позачерговій сесії Івано-Франківської міської ради депутати проголосували за призначення на посаду директора комунального підприємства ТРК «Вежа» Івана Вовка, якого міський голова мав намір замінити на свого прес-секретаря. Цьому передувала спільна заява депутатських фракцій «НУ», БЮТ та депутатської групи Громадянської партії «Пора» на підтримку кандидатури Івана Вовка. Міський голова програв. Після оголошення результатів голосування Віктор Анушкевичус лише спромігся нагадати, що згідно із статутом ТРК «Вежа» керівник має обиратись на конкурсній основі. Однак на це зауваження ніхто не відреагував.