Футбол. Чемпіонат країни. Вища ліга. 19-й тур.

«Арсенал» — «Зоря». 1:1. 40 500 глядачів. Голи: Селезньов, 67 — Целих, 16. Вилучено Симоненка («Арсенал», 53, небезпечна атака суперника, котрий володів м’ячем, із ризиком нанесення травми), Луценка («Зоря», 55, два попередження).

«Металіст» — «Ворскла». 3:0. 15 000. Голи: Девич, 24 (п), 44 (п), Фомін, 76. Вилучено Даллку («Ворскла», 18, фол останньої надії).

«Шахтар» — «Закарпаття». 5:0. 15 000. Голи: Жадсон, 13, Донець, 31 (автогол), Гладкий, 55, Гай, 71, Дуляй, 90+3.

«Чорноморець» — «Нафтовик-Укрнафта». 0:1. 8 000. Гол: Каракевич, 87.

«Карпати» — «Харків». 1:0. 9 250. Гол: Фещук, 33.

«Дніпро» — «Динамо». 0:4. 25 000. Голи: Корреа, 4, Бангура, 36, О. Гусєв, 62, Кравець, 75.

«Металург» (Запоріжжя) — «Металург» (Донецьк). 1:0. 8 000. Гол: Сілюк, 2.

«Кривбас» — «Таврія». 1:1. 5 500. Голи: Бюлюкбаши, 25 — Гоменюк, 40.

Бомбардири: Гладкий («Шахтар») — 13 м’ячів, Бангура («Динамо»), Косирін («Металург» Д) — по 10, Селезньов («Арсенал»), Девич («Металіст»), Гоменюк («Таврія») —по 9.

Виявилося, що не поєдинок групового раунду Ліги чемпіонів (27 листопада 2007 року) між київським «Динамо» та італійською «Ромою» був останнім на НСК «Олімпійський». Після нього споруда мала стати на реконструкцію. Але її з різних причин перенесли. І головна арена країни арена прийняла ще один матч — чемпіонату країни між «Арсеналом» і «Зорею». І зібрав він рекордну кількість глядачів — 40,5 тисячі (!).

Справді, працівники клубу і його президент Вадим Рабинович провели грандіозну акцію із залучення глядачів на трибуни. І вхід був безплатний, і лотерею із головним призом — автомобілем — провели. Але дозвольте запитати: а хто заважає керівникам інших колективів вищої ліги (хороший виняток становить хіба що «Шахтар») сумлінно і зацікавлено працювати над організацією домашніх матчів?

Якщо бути відвертими до кінця, то і футбол учасники київського матчу, хоч і не є лідерами, показали досить якісний і захопливий.

До несподіванок, безперечно, можна віднести поразку одеситів удома від охтирців. Але «нафтовики» вже привчили нас до сюрпризів. Пригадаймо хоча б їхній київський виграш у динамівців і нічию з «Шахтарем».

Лідером чемпіонату став «Шахтар», котрий на своєму полі влаштував прочуханку закарпатцям. Слід не забувати, що «гірники» мають ще й матч у запасі. А «Дніпро» — осінній чемпіон — поступився першим рядком у турнірній таблиці, зазнавши нищівної поразки вдома від «Динамо».

Очікуваного гострого протистояння не відбулося. Хоча здавалося, що дніпропетровці ретельно готувалися до поєдинку з динамівцями. Вони і склад посилили не новачками, і зимову підготовку провели грунтовну. Здавалося, гряне грім. Але жодних катаклізмів не сталося. Тиша в лавах господарів на фоні вражаючої переваги гостей і в класі, і в тактиці, і в функціональній готовності.

Склалося враження, що дніпряни діяли взагалі без плану на гру. Вони ніби не знали, що їм робити. Втім, не лише безпорадність дніпропетровців вплинула на результат. Насамперед варто похвалити «Динамо» і його наставника Юрія Сьоміна за чудово виконану роботу — переконливу і яскраву. Це був дебютний поєдинок в чемпіонаті України для Юрія Павловича. Кращого важко придумати.

— На стадіоні була чудова атмосфера, повні трибуни, — сказав тренер переможців. — Нам вдалося добре контратакувати і досягти результату ще в перші двадцять хвилин. Мої гравці діяли рішуче, я задоволений їхньою грою. Гадаю, що вона подарувала задоволення вболівальникам. Стосовно «Дніпра», то, як на мене, на його дії і на результат матчу вплинув наш швидкий гол.

Олег Протасов після зустрічі сказав журналістам, що результат не по грі. Суто по-людськи його можна зрозуміти, бо футболісти «Дніпра» дуже підвели свого наставника. Природно, що він образився. І, даючи оцінки поєдинку, керувався, либонь, лише емоціями, а не здоровим глуздом...

* * *

Перша ліга. 20-й тур. «Динамо-2» — ЦСКА. 3:2.

На знімку: Ісмаель Бангура, Карлос Корреа, Айїла Юссуф радіють першому забитому м’ячу у ворота «Дніпра».

Фото Миколи МЯКШИКОВА (Укрінформ).