Глава Центрвиборчкому Росії Володимир Чуров оголосив Дмитра Медведєва переможцем президентських виборів у Росії

«Дмитро Анатолійович Медведєв, який набрав більш як 70% голосів, стає безперечним лідером, переможцем цих виборів», — сказав Чуров під час прес-конференції в понеділок. Друге місце — у лідера комуністів Геннадія Зюганова (17,77 відсотка). Третій результат показав лідер ЛДПР Володимир Жириновський. За нього проголосували 9,37 відсотка росіян.

Підсумки виборів були передбачувані. Вся державна машина, федеральні інформаційні ресурси працювали на переможця. Та головною зброєю Дмитра Медведєва в боротьбі за крісло президента став сам Володимир Путін. Він призначив свого спадкоємця і за руку довів його до Кремля. Авторитету Путіна вистачило, щоб зайвих запитань у виборців просто не було.

Дмитро Медведєв навіть не ішов у відпустку на час виборчої компанії, але, курируючи від уряду так звані «національні проекти», нескінченно зустрічався з пенсіонерами, лікарями, військовиками, студентами. Природно, що російські виборці, крім Дмитра Медведєва, так і не змогли побачити його конкурентів. Більш того, Дмитро Медведєв відмовився від дебатів з ними, благо, закон про вибори дозволяє ухилитися від таких дискусій.

Експерти одностайно говорять, що з приходом Дмитра Медведєва в Росії стане більше свобод, лібералізму і демократії. Його біографія імпонує росіянам, він молодий, його підтримує інтелігенція, бізнес-кола.

Медведєв народився 14 вересня 1965 року в Ленінграді, закінчив юридичний факультет держуніверситету і аспірантуру. У 1990—1999 роках там же викладав і одночасно служив у радниках голови Ленінградської міськради, був експертом Комітету із зовнішніх зв’язків міськадміністрації Пітера. У 1999 році став заступником глави апарату уряду РФ. Потім заступником і першим заступником керівника адміністрації президента Росії. З червня 2002 року — голова Ради директорів ОАО «Газпром». З жовтня 2003 року — голова адміністрації Путіна. У листопаді 2005 року його призначили першим заступником голови уряду РФ.

Переможець виборчого марафону наголосив, що перший його робочий візит буде в одну з країн СНД, «з огляду на важливість відносин Росії з сусідами». Правда, навряд чи це буде Україна. Російські і українські експерти стверджують, що з приходом до влади спадкоємця Володимира Путіна політика Кремля у відносинах з Україною не зміниться.

Володимир Путін автоматично призначається прем’єр-міністром уряду. Він стане надійною опорою нового президента в керуванні неосяжними російськими регіонами, численними силовими структурами. Інавгурація Дмитра Медведєва відбудеться 7 травня.

Москва.