Комітет у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів підготував пропозиції до закону «Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України» щодо посилення соціального захисту населення.

Зокрема, комітет пропонує затвердити на 2008 рік прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць у розмірі з 1 січня 610 гривень, з 1 квітня —622 гривні, з 1 липня — 624 гривні, з 1 жовтня — 643 гривні для тих, хто належить до основних соціальних і демографічних груп населення.

Члени комітету також пропонують «дозволити Кабінету Міністрів України у 2008 році вирішувати без застосування тендерної процедури питання придбання технічних та інших засобів реабілітації, виготовлених для інвалідів та осіб, які мають право на забезпечення такими засобами згідно із законодавством, придбання комплектувальних, сировини та матеріалів до технічних та інших засобів реабілітації, послуг з ремонту та доставки технічних та інших засобів реабілітації, а також надання протезно-ортопедичних послуг».

***

Зміни до закону «Про вибори народних депутатів України» розглядає Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування. Законопроектом (реєстр. № 2093) пропонується обмежити термін перебування народного депутата у складі Верховної Ради.

Зокрема, відповідно до положень проекту «одна й та ж особа не може бути депутатом протягом більш ніж двох скликань Верховної Ради України підряд».

Автор законопроекту, народний депутат Микола Томенко пропонує також, щоб «не менш ніж половина кандидатів у депутати, які включені до єдиного виборчого списку партії (блоку), повинні бути висунуті регіональними осередками партії (партій, що входять до складу блоку)». Крім того, до складу кожної чергової десятки єдиного виборчого списку партії (блоку) включатиметься не менш ніж п’ять висунутих у такий спосіб кандидатів.

Це, на його думку, дасть можливість професійно оновити склад законодавчого органу під час проведення чергових парламентських виборів, а також удосконалити та демократизувати процес складення партіями (блоками) виборчих списків.

Автор вважає, що прийняття законопроекту стимулюватиме керівництво партій (блоків) до професійного оновлення партійних списків, що максимально забезпечить представництво інтересів виборців у Верховній Раді. А також адаптувати національне законодавство про вибори до норм законодавства країн Європейського союзу.

***

Комітет з питань культури і духовності вирішив звернутися до Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко про збільшення бюджетних асигнувань на кіногалузь України у розмірі 5 млн. грн. при підготовці Кабінетом Міністрів України змін до Державного бюджету України на 2008 рік. Це, на думку народних депутатів, дасть можливість підвищити конкурентоспроможність україномовної кінопродукції та створити якісну матеріально-технічну базу.

Така пропозиція, вважає В. Яворівський, зумовлена необхідністю «пом’якшити ситуацію, що склалася в суспільстві у зв’язку з оприлюдненням Рішення Конституційного Суду України у справі конституційного подання 60 народних депутатів України про офіційне тлумачення положень частини другої статті 14 Закону «Про кінематографію» (справа про розповсюдження фільмів)». Адже, зазначає народний депутат у зверненні, «гострі дебати не вщухають: відбуваються прес-конференції, проводяться громадські опитування, в деяких регіонах штучно організовуються акції протесту та збір підписів проти демонстрування у кінотеатрах фільмів українською мовою».

***

Перший заступник голови Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи М. Шершун зустрівся з депутатом Сейму Республіки Польща, головою Комісії у справах охорони навколишнього природного середовища Мареком Кухчинські.

«Давні зв’язки наших країн у різних галузях співробітництва, добросусідські стосунки громадян, — наголосив М. Шершун, — дають впевненість, що ми можемо поглиблювати співпрацю з великою користю і для наших країн, і для довкілля».

Зазначалося, що в Польщі ефективно впроваджуються заходи з охорони водних ресурсів та ландшафтів, розвивається екологічний туризм. І головне — пройдено шлях гармонізації екологічного законодавства із законодавством Євросоюзу. М. Шершун вважає, що «досвід сусідів може стати вагомим внеском у розвиток, поглиблення та гармонізацію українського екологічного законодавства».

За словами народного депутата, «природоохоронне законодавство в цілому сформовано і слід визнати, що воно є одним з найбільш розвинутих та системних». М. Шершун також наголосив, що екологічне законодавство «потребує розвитку та удосконалення, але це природний процес, властивий законодавству будь-якої країни».

Сторони обговорили питання подальшої співпраці. Головними напрямами, на їх думку, могло б стати співробітництво у сфері удосконалення екологічного законодавства та його гармонізації, збереження біорізноманіття та ландшафтів Карпат, запобігання глобальним змінам клімату, розвиток систем раннього оповіщення та запобігання надзвичайним ситуаціям у разі катастрофічних повеней та паводків, удосконалення системи фінансування природоохоронних заходів, діяльність громадських організацій охорони навколишнього природного середовища тощо.

За повідомленням інформаційного управління Верховної Ради.