Сєверодонецький з’їзд-2 пройшов тихо, мирно, без голосних заяв і прогнозованих провокацій з боку супротивників регіоналів. Виникнення конфліктних ситуацій передбачалося на мітингу, що передував початку з’їзду депутатів усіх рівнів, на площі біля Льодового палацу. Тут зібралися майже три тисячі осіб: з одного боку — представники Партії регіонів, Союзу лівих сил, КПУ та прихильники Наталії Вітренко, з другого — їхні опоненти — НСНУ, «Свобода», УНА-УНСО та ін. Однак мітинг загалом пройшов спокійно.

На з’їзд прибули делегації з усіх областей України, представники 28 політичних партій і громадських організацій, а також гості з Росії, Норвегії, Польщі, Литви, Словаччини, Румунії і навіть Нігерії. Усього більш як 3600 осіб. Розглядаючи питання про суспільно-політичну ситуацію у країні та заходи щодо захисту конституційних прав громадян, ІІ Всеукраїнський з’їзд депутатів рад усіх рівнів виділив чотири головні акценти. Мова йшла про порушення прав місцевого та регіонального самоврядування, а також російськомовного населення України, про фальсифікацію історичного минулого України та про економічні, суспільно-політичні наслідки вступу до НАТО.

Тричі з трибуни пролунала інтригуюча думка про якийсь «весняний наступ за права громадян і Конституцію України», однак під час роботи форуму ця думка розвинена не була, отже, можна лише припускати, що малося на увазі. Віктор Янукович у своєму виступі теж зробив якийсь натяк, заявивши, що «... час невизначеності минув». Але знову-таки конкретики не було. Загалом можна сказати, що виступи промовців були зважені та продумані. Жодних закликів вони не містили, тим паче натяку на сепаратизм.

Резолюція, котру прийняли делегати з’їзду, містить багато різних завдань, частина з яких передбачає постійний контроль над діями влади із захисту інтересів громадян. Зокрема, мова йде про підготовку «Білої книги насильницької українізації й порушення прав людини», що має привернути увагу світової громадськості, про створення громадської правозахисної організації «Рада правозахисників», котра охоронятиме етнокультурні інтереси російськомовного населення, тощо. До речі, з’їзд проводився російською мовою.

Хоча на форумі й заявлялося, що в Україні узурпується демократія, спостерігачі відзначають протилежне. Вони кажуть: за час, що минув після Сєверодонецького з’їзду-1, прогрес демократії спостерігається. Протиборчі сили змогли провести акцію мирно і спокійно, а після її закінчення деякі супротивники тисли одне одному руку на знак взаєморозуміння.

Фото Вадима ЛЄСНОГО (Укрінформ).