Фахівці Кам’янець-Подільської інспекції з контролю за цінами переконані: різке підвищення цін на олію на ринках Хмельниччини — наслідок відсутності потужних виробників цього продукту в області. Про це повідомляє наш власкор Віра Шпильова. А тим часом у Києві на позачерговому засідання Антимонопольного комітету було вирішено оштрафувати компанії-лідери з виробництва соняшникової олії для внутрішнього ринку.

— 25 грудня 2007 року, — каже Наталія Ковальчук, представник АМК, — було порушено справу за ознаками зловживання монопольним становищем ДП «Сантрейд» і ТОВ «Кернер-Трейд». У ході розслідування АМКУ встановив, що, скориставшись своєю ринковою владою (сукупна частина понад 50 відсотків внутрішнього ринку), ці компанії необґрунтовано завищували ціни на олію впродовж липня-серпня минулого року.

Підсумовуючи, АМКУ постановив стягнути з компаній-відповідачів штраф у сумі 60 мільйонів гривень з кожного. «Сьогодні ми вкотре покарали порушників, і покарали їх справедливо!». Чи погодяться компанії виплатити штраф, стане відомо на днях. Не виключено, що сума стягнення буде оскаржена у суді. Детальніше про вітчизняну цінову політику читайте на 6—7 стор.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.