Після трагічного вибуху в Дніпропетровську люди зверталися до мене з одним і тим самим запитанням — які гарантії, що подібне не станеться в Донецьку? На жаль, ніяких!

У Донецьку ВАТ «Донецькміськгаз» є єдиним постачальником газу. Споживачі розплачуються за газ безпосередньо з підприємством, що здійснює і транспортування газу, і обслуговування газових мереж. Нині «Донецькміськгаз» обслуговує лише ті газові мережі, котрі перебувають на балансі підприємства. Тим часом для доставки газу споживачеві міськгаз використовує мережі, які побудовані за рахунок бюджетних коштів і є в комунальній власності територіальної громади міста. Одержуючи додатковий прибуток при використанні комунального майна, «Донецькміськгаз» відмовляється укласти з міськрадою договір оренди комунальних газотранспортних мереж або прийняти їх у безоплатне користування (позику). При цьому «Донецькміськгаз» наполягає на укладенні договору на обслуговування комунальних газових мереж. Інакше кажучи, виходить: міськрада ще і має заплатити за те, що «Донецькміськгаз» здійснюватиме технічне обслуговування газових мереж, які перебувають в її ж розпорядженні. Звісно, такий стан справ не може влаштовувати територіальну громаду міста. В серпні 2007 року з ініціативи гендиректора «Донецькміськгазу» Сергія Корнійчука було досягнуто домовленості між підприємством і міськрадою про укладення договору концесії терміном на 50 років. Але представлений міськрадою договір концесії так і не було розглянуто. Тоді заступник гендиректора «Донецькміськгазу» Володимир Кашкін запропонував, щоб місто передало газові мережі, що їх використовує «Донецькміськгаз», у частку державної власності. Але, на жаль, і цьому проекту не судилося здійснитися. Міськгаз постійно висуває дедалі нові й нові пропозиції і одразу їх спростовує. Вочевидь, простежується бажання змусити місцеву владу передати цій структурі газові мережі балансовою вартістю більш як 16 мільйонів гривень безоплатно. А якщо цей варіант не влаштовує, то створюйте комунальне підприємство, яке обслуговувало б зазначені мережі. При цьому міськгаз чудово розуміє, що для створення спеціалізованого підприємства необхідно не тільки виділення величезних коштів із бюджету, а й одержання дозвільних документів та ліцензії на здійснення зазначеної діяльності. І знову всі питання замикатимуться на газівниках. З 2000 року «Донецькміськгаз» не прийняв жодного погонного метра газових мереж, побудованих за рахунок бюджету і, очевидно, не збирається цього робити й надалі. А поки міськгаз продовжуватиме свої «ігри», майже 80 км газових мереж комунальної форми власності залишатимуться без технічного обслуговування!

А тепер спробуємо відповісти разом із вами, чи можуть донеччани спати спокійно? Втім, аналогічна ситуація практично в усіх містах України.

Сергій Богачов,депутат Донецької міськради.