І це засвідчить: газифіковано всі населені пункти Броварського району на Київщині

Нарешті дочекалися блага

Спільні зусилля передусім районної, обласної держадміністрацій, сільских громад, спонсорська підтримка підприємців та бізнесменів — усе це дало можливість днями підвести блакитне паливо до трьох сіл.

...Першим весело запалав газовий факел у віддаленому від райцентру селі Підлісся, що майже межує з Чернігівською областю. Запалили його заступник голови Київської облдержадміністрації Валерій Кондрук, голова Броварської районної ради Юрій Кушніренко, голова Жердівської сільської ради, до складу якої входить це село, Тетяна Зубко.

Потім такі само по-справжньому щасливі урочистості відбулися на хуторі Зоря і в селі Кулажинці. Блакитні вогники, що спалахували в них, підтверджували: справді газ надійшов до цих населених пунктів. Тепер селяни за власні кошти під’єднаються до газових мереж, і в їхній оселях стане комфортно, тепло і зручно. Чого вони не мали під час використання недешевого вугілля.

Та мешканка села Підлісся Ольга Осьмак, щиро подякувавши від усіх односельчан владі всіх рівнів за надане їм благо, одразу попросила: «Зробіть ще нам гарні дороги, набридла грязюка». В її голосі чулося: вона вірить, що хоч і з часом, але це здійсниться. Таку довіру заслужила в людей найперше районна влада.

У відповідь Юрій Кушніренко запевнив:

— Торік на облаштування твердим покриттям вулично-дорожньої мережі населених пунктів району витрачено близько шести мільйонів гривень. Після завершення газифікації району приступимо до реалізації програми «Дороги і автомобільні зупинки». Нам залишилося підвести газ до останнього села — Першотравневого. І це ми зробимо до першого травня нинішнього року.

Не потрібна тепер центральна котельня

Інший серйозний і досить помітний напрям роботи в районі — енергозаощадження. Лише торік встановлено 11 нових автономних міні-котелень. З них сім — у смт Калита.

— Тепер у нас до мінімуму зведені втрати теплової енергії під час її транспортування, — розповідав селищний голова Станіслав Мороз. — Очевидна й економія споживання природного газу — з 320 до 97 тис. кубічних метрів на місяць. Торік у селищі практично завершено переведення на індивідуальне опалення багатоквартирних житлових будинків. Отже, тепер нема потреби використовувати центральну котельню, яку плануємо демонтувати.

Всього в районі нині вже працюють 95 міні-котелень, які обслуговують 112 об’єктів бюджетної сфери — освіти, охорони здоров’я, культури, дошкільні заклади.

А для збереження і заощадження тепла у цих закладах замінюють старі дерев’яні віконні рами на сучасні металопластикові склопакети, в чому ми переконалися на прикладі місцевої школи. Наводилися цифри — минулого року в районі встановлено 1877 таких вікон загальною площею 5,3 тис. кв. метрів.

За попереднім оперативним аналізом, впровадження енергоощадних технологій у районі дало змогу у 2007 році порівняно з 2006-м заощадити близько 20 відсотків теплоенергії, або 1,5 млн. гривень бюджетних коштів на оплату енергоносіїв.

Серед успіхів, досягнутих у районі минулого року, — значне зростання порівняно з 2006-м обсягів промислового виробництва — 144,6 платних послуг — 191,1, доходів районного бюджету — 155,2, заробітної плати — 148,4 відсотка.

До цього слід додати ще чимало інших добрих справ, спрямованих на поліпшення умов життя людей. Це, приміром, відновлення зовнішнього освітлення населених пунктів. Торік, зокрема, було встановлено 2250 світлоточок, що майже на десять відсотків більше запланованого обсягу. Відновлено також 17,7 км ліній радіофікації, відремонтовано понад десять кілометрів мереж дротового мовлення тощо. А ще — значні зусилля, спрямовані на будівництво районної поліклініки із сучасним медичним обладнанням, реконструкцію систем водопровідно-каналізаційного господарства у деяких населених пунктах тощо.

Валерій Кондрук наголосив:

— Київщина є прикладом того, яких успіхів можна досягти завдяки спільним зусиллям громади й бізнесу. Броварський район показує приклад у розв’язанні соціальних і гуманітарних проблем, турботи про людей. Вони відчувають увагу влади до себе, що вона дбає про них. А це дуже важливо.

Київська область.

На знімку: запалювання факела на хуторі Зоря. Зліва направо — голова Гоголівської сільської ради П. Примак, В. Кондрук, Ю. Кушніренко.

Фото Олександра ВАДІСА.