Учора відбулося останнє засідання робочої групи з питань опрацювання проекту політичної угоди «Протокол порозуміння». За словами Голови Верховної Ради Арсенія Яценюка, фактично йдеться про те, що всі позиції, які стояли на порядку денному, узгоджено, і в понеділок їх буде подано для підписання керівниками фракції.

По-перше, що стосується питання НАТО, то члени робочої групи прийняли рішення відкликати всі раніше зареєстровані постанови і внести один узгоджений проект, підписаний тими представниками фракцій, які брали участь у засіданні робочої групи. Щоправда, А. Яценюк повідомив: фракція «НУ—НС» ще має узгодити це питання на політичній раді, однак попередньо текст відповідної постанови узгоджено.

По-друге, глава парламенту повідомив про завершення роботи над «Протоколом порозуміння», тож у понеділок його також буде подано на підпис керівникам фракцій.

По-третє, оскільки «Протокол порозуміння» містить додаткові питання, то в понеділок також планується доопрацювати проект порядку денного. А. Яценюк висловив сподівання, що «до понеділка не станеться нічого надзвичайного і у вівторок парламент розпочне роботу відповідно до календарного плану». Зокрема, він вважає, що «було б знаково, якби парламент розпочав свою роботу із заслуховування щорічного послання Президента до Верховної Ради про внутрішнє і зовнішнє становище України».

Представник фракції БЮТ Микола Томенко також висловив задоволення, що під час засідання робочої групи «вдалося переконати колег по парламенту, передусім опозицію, почати працювати та виконувати свої депутатські обов’язки». За його словами, фракція БЮТ вважає, що її принципові пропозиції враховано, тож якщо все буде гаразд, Верховна Рада найближчим часом розгляне програму діяльності уряду, питання про зняття депутатської недоторканності, скасування пільг, питання імперативного мандата. До того ж першим парламент має розглянути якраз постанову стосовно НАТО, проект якої передбачає, що рішення про вступ до альянсу ухвалюватиметься лише після референдуму.

Олександр Лавринович (фракція Партії регіонів) наголосив, що учасники робочої групи дуже довго йшли до того, щоб узгодити питання НАТО, однак на фініші фракція «НУ—НС» заявила: це лише попередня позиція, оскільки остаточно її має затвердити політична рада. Після цього було констатовано, що в такий спосіб узгоджений проект постанови стосовно НАТО — це попередня думка представників робочої групи від усіх фракцій. «Хочу сподіватися, що не буде сюрпризів від наших партнерів із коаліції і 4 березня парламент ухвалить єдине узгоджене рішення, бо відсутність такого рішення унеможливить подальшу роботу Верховної Ради», — зазначив він. О. Лавринович також повідомив, що одним із найперших планується розглянути питання про унормування діяльності опозиції у Верховній Раді.

Зауважимо, що в засіданнях робочої групи не брали участі представники фракції комуністів, оскільки їхня позиція полягає у негайному проведенні референдуму стосовно НАТО.