Учора сторони відмовились підписати «Протокол порозуміння»: проблемою стало питання стосовно НАТО. Про це заявив Володимир Литвин після закінчення наради Голови Верховної Ради Арсенія Яценюка з лідерами парламентських фракцій.

В. Литвин закликав своїх колег зайти до сесійної зали і проголосувати всі проекти постанов з цього питання. Водночас парламентарій спрогнозував, що жоден із документів стосовно НАТО не буде підтриманий у сесійній залі. Він зазначив, що таке нерезультативне голосування засвідчить і для України, і для світу про відсутність «домінуючої точки зору» щодо НАТО. На думку лідера Блоку Литвина, нині ситуація в парламенті «стабільна у своїй невизначеності». А в країні ще не завершилися «непублічні переговори і домовленості».

«Помаранчева» команда не йде на компроміс стосовно Північноатлантичного альянсу, зазначив лідер комуністів Петро Симоненко. Отже, на його переконання, робота парламенту не може бути продовжена.

Регіонали, наголосив їхній лідер Віктор Янукович, наполягають на розгляді першим питанням постанови стосовно НАТО. А в разі ухвалення документа відповідне повідомлення надіслати генсеку НАТО. Крім того, сказав Віктор Янукович, його політична сила наполягає на розгляді питання щодо обмеження на 25 відсотків постачання російського газу до України. Представники влади, за його словами, мають поінформувати, які рішення стосовно недопущення удару по українській економіці будуть ухвалені.

Однак, незважаючи на відсутність домовленостей, депутати від «Нашої України—Народної самооборони» сьогодні прийдуть до сесійної зали парламенту, повідомив лідер «НУ—НС» В’ячеслав Кириленко.

Заступника керівника фракції БЮТ, члена робочої групи з підготовки, власне, самого «Протоколу порозуміння» Миколу Томенка здивувало те, що на вчорашній зустрічі керівників фракцій Партія регіонів запропонувала знову змінити попередньо погоджений усіма членами робочої групи (в тому числі і трьома представниками Партії регіонів) текст проекту постанови щодо НАТО та «Протоколу порозуміння». «Складається враження, що «Протокол порозуміння» «підредагували» у Сєверодонецьку і хтось «порадив» парламентаріям з Партії регіонів відмовитися від раніше погодженої позиції. БЮТ залишається на своїй позиції і відстоюватиме її в парламенті. Ми шукатимемо всі законні механізми для того, щоб Верховна Рада нарешті почала діяти», — зазначив Микола Томенко.

А після зустрічі Арсенія Яценюка з лідерами фракцій прес-служба Верховної Ради повідомила, що вчорашнє засідання погоджувальної ради голів комітетів та фракцій політичних партій перенесено «у зв’язку з порушенням фракцією Партії регіонів домовленостей, напрацьованих робочою групою».