Український союз промисловців і підприємців підготував пропозиції до корегування державного бюджету на 2008 рік, які стосуються пріоритетів підтримки бізнесу та розвитку економіки, — збільшення фінансування програм енергозбереження, національної програми розвитку малого і середнього бізнесу тощо. Про це йшлося нещодавно на засіданні правління УСПП.

За словами президента УСПП Анатолія Кінаха, союз вимагатиме скасування норми бюджету-2008 про непоширення норм Закону «Про основні засади нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» на органи ДПА. Податкова адміністрація не має бути винятком у намірах держави скоротити чисельність перевірок суб’єктів господарювання і послаблення адміністративного тиску на них.

Ще одна ініціатива промисловців і підприємців — скасувати статтю бюджету-2008 щодо оренди приміщень комунальної та державної власності, яка дає підставу організовувати кампанії з тотального перегляду розміру плати за оренду майна суб’єктами підприємництва. Сформульовано вимогу збільшити фінансування національної програми підтримки малого і середнього бізнесу, яке нині становить лише 2 млн. грн.

Учасники засідання обговорили ситуацію у сфері державних закупівель. Прийнятий Верховною Радою в першому читанні проект змін до Закону «Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти», на думку промислової спільноти, не змінить ситуацію для суб’єктів господарювання. «Паралізовано нормальну виробничо-господарську діяльність державних та казенних підприємств, у тому числі стратегічно важливих для економіки країни», — вважає Анатолій Кінах.

За пропозицією УСПП, необхідно створити єдиний державний інформаційний ресурс для безплатного розміщення оголошень про тендерні закупівлі та спростити процедуру подання заявок на розміщення такої інформації. Крім того, з переліку розпорядників державних коштів мають бути вилучені державні, комунальні та господарські товариства, в яких державна частка акцій становить 50 і більше відсотків.

Як повідомив президент УСПП, сьогодні Союз промисловців наполегливо працює над розбудовою ефективного діалогу з органами влади. «Ми й надалі будемо посилювати співпрацю влади та бізнесу, — зазначив Анатолій Кінах. — У нас є домовленості з урядом — при Міністерстві економіки буде збережено громадську раду, в якій працюватимуть промисловці та підприємці, а головуватиме віце-президент УСПП Леонід Козаченко. Продовжить свою роботу і рада експортерів».

Вимога промисловців і підприємців — від декларацій та закликів перейти до конкретних результатів, добитися відповідальності влади за свої дії або бездіяльність щодо створення сприятливого підприємницького клімату. З цією метою УСПП нещодавно підписав з Державною податковою адміністрацією меморандум про створення сприятливого податкового клімату. «Діалог влади і бізнесу має бути змістовним. Сьогодні час розширити співпрацю підприємців і податкової, зробити їх стосунки більш партнерськими. Першочерговим завданням є спільне напрацювання змін до нормативно-законодавчої бази, спільний захист прав сумлінного власника та інвестора, налагодження ефективного зворотного зв’язку підприємця та податківців», — зазначив Анатолій Кінах.

За ініціативою членів правління прийнято рішення створити у складі узгоджувальної групи УСПП-ДПАУ дві робочі групи — з розгляду конфлікту інтересів з комісійної торгівлі та з вирішення проблемних питань відшкодування ПДВ. Члени правління звернули увагу на підсумки Всеукраїнського форуму «Влада і бізнес — партнери», що відбувся у січні за участю Президента України та перших осіб держави. Чимало підприємців —членів УСПП були учасниками цього форуму, але не володіють інформацією, як виконуються доручення Голови Верховної Ради, Президента та Прем’єр-міністра за результатами обговорень. Було прийнято рішення звернутися до організаторів форуму за відповідним запитом та підготувати звернення до керівництва держави.