Цього тижня в Києві проведено громадські слухання на тему «Вимоги громадськості щодо розвитку культурного осередку (театру «Колесо» на Андріївському узвозі)».

Спричинила акцію скрутна ситуація, в яку потрапив театр. Його відвідує понад 10 тисяч глядачів на рік. У репертуарі — 29 вистав. Вони проходять з незмінним успіхом, зал стовідсотково заповнений. Однак, приміщення тісне, лише 246 квадратних метрів. У театрі є тільки один зал зі стаціонарним сценічним майданчиком, що вміщує 60 глядачів. Вистави проходять і в кафе першого поверху (ще 40 глядачів). У штаті — 49 осіб, яким для роботи також необхідний простір. Актори не мають нормальних гримерок, декорації доводиться зберігати на вулиці, публіка позбавлена належного комфорту. Відсутня й репетиційна база, що ускладнює постановку нових вистав.

Буквально через стіну від театру (Андріївській узвіз, 8-А) була майстерня художника В. Реунова. Рік тому він помер. А ця будівля — на балансі Головного управління культури Києва. Управління ніби й не проти передати театрові колишню майстерню. Але на цю саму площу претендує й народний художник України, академік Академії мистецтв Анатолій Гайдамака, в нього також майстерня по сусідству.

Численні звернення театру «Колесо» до влади виявилися безрезультатними. Тому вирішили заручитися підтримкою громадськості. Зібралося понад 50 осіб. Громадські слухання ухвалили рекомендацію київським міській раді та міській державній адміністрації, Головному управлінню культури та мистецтв, Головному управлінню комунальної власності міста Києва: надати приміщення по Андріївському узвозу, 8-А, для розширення корисної площі театру «Колесо». Громадськість залишила за собою право відстоювати театр усіма можливими законними методами. На зборах виступили: Людмила Стельмах (телеканал «Культура»), голова художньої ради Управління культури професор Валентина Заболотна, письменник Володимир Коскін та інші.

Театр «Колесо» лише один із тих, кому в Києві тісно. Без приміщень досі — театр «Ательє 16», «Свободный театр», театр «Золоті ворота», «Київ-модерн-балет», «Чорний квадрат». Під загрозою втрати приміщень опинилися Театр маріонеток та театр «Дивний замок».