Саме так висловився на відкритті нового приміщення архівного відділу Мукачівської міської ради директор Державного архіву Закарпатської області Михайло Делеган.

Але спочатку кілька тривожних цифр і фактів.

...У ніч із 8 на 9 січня з архівного відділу Броварської районної державної адміністрації було викрадено понад 13 тисяч справ Національного архівного фонду та понад 600 — з особового складу підприємств, установ й організацій району за 1945—2006 роки. А це — 82 відсотки загального обсягу документів, які тут зберігалися.

...Під загрозою знищення опинилася унікальна колекція стародруків у місті Острозі Рівненської області, серед яких — Острозька біблія першодрукаря Івана Федорова. Причина — грибок, який завівся в музеї, де зберігається понад півтори тисячі старовинних книг. Через сирість приміщення частина раритетів, на яких від цього склеїлися та гниють сторінки, потребує негайної реставрації, а приміщення — ремонту

...Уже кілька років триває рейдерська атака на ділянку землі у дворі Центроархіву, що на вулиці Солом’янській, 24 в столиці України.

А минулого тижня, в 30 числі «Голосу України», опубліковано матеріал Ірини Козак «Рукописи не горять. Вони перетворюються на вугляки, «розцвітають» веселкою грибків, розсипаються в руках». Йдеться про наслідки архівної трагедії — пожежі у Кам’янець-Подільському міському архіві Хмельницької області.

На цьому тлі такою собі оазою в пустелі байдужості видається ситуація із ставленням до архівної справи на Закарпатті. Ось і днями у просторих приміщеннях, що вивільнились у військкоматі, справили новосілля мукачівські архівісти. Для ремонту приміщення й оснащення архіву обладнанням з міського бюджету було виділено майже сто тисяч гривень. Нині тут є кілька робочих кабінетів, читальний зал, а головне — просторі сховища для архівного відділу міськвиконкому та трудового архіву.

— До цього архів тіснився у міській раді, — розповів виконувач обов’язків міського голови Золтан Лендел. — Але ж архіви — не лише хранителі минувшини. Вони потрібні як тим, хто досліджує історію, так і кожному з нас. Адже це й різноманітні довідки, і документи, необхідні при виході на пенсію. Звертаються до наших архівістів й громадяни сусідніх держав — на предмет родинних зв’язків, майнових прав тощо. Необхідність розширення архіву назріла давно, але конкретно цією справою місто зайнялося лише кілька років тому, коли міська влада поставила за мету — мати в Мукачевому не просто архів, а найкращий з-поміж подібних в Україні. Таким він буде невдовзі.

— Тим більше що у зв’язку з переходом військовиків на контрактну службу потреби у приміщеннях військкомату стануть значно скромнішими, — додав керівник апарату міськвиконкому Олександр Галай. — А про забезпечення наших архівістів новітньою технікою дбаємо відтепер. Всіляко сприяють цьому колишній міський голова Віктор Балога, народні депутати України Василь Петьовка та Станіслав Аржевітін. Останній подарував на новосілля мукачівським архівістам набір комп’ютерної техніки.

— Навіть стелажі для зберігання документів виготовлялися за спеціальним замовленням. Їх можна трансформувати за висотою й шириною як завгодно, —поділився директор архіву Михайло Місюк. — Не забули ми й про своїх попередників, які крупинками збирали й ревно берегли ці справді безцінні документи. Про подвижників архівної справи міста над Латорицею розповідає окрема експозиція.

Того дня до мукачівських архівістів завітали колеги з інших міст і районів. Вони ділилися як здобутим, так і проблемами. Зокрема, потребують розширення міський та районні архіви в Ужгороді, Виноградові, Іршаві. Ужгородський міський голова Сергій Ратушняк пообіцяв проблему приміщення вирішити не гірше, ніж у Мукачевому. А у Великому Березному під архів виділили приміщення колишньої філії Ощадбанку. В Тячеві та Рахові знайшли кошти для придбання оргтехніки. Стосовно трудових архівів, то вони створюються нині навіть при сільрадах — у чотирьох Ужгородського, в семи — Великоберезнянського, у двох — Берегівського районів.

Закарпаття — один з регіонів нашої держави, який має справді унікальні архівні документи. Тут зібрані відомості з історії існування у краї кількох влад: угорської, австро-угорської, чеської, радянської. За словами директора обласного Державного архіву Михайла Делегана, свого часу чимало архівних документів було викрадено й ними торгували на антикварних ринках сусідніх країн.

— 5500 справ розшукуємо дотепер, — каже Михайло Делеган. — Нині в обласному Держархіві зберігається півтора мільйона справ, і ще півмільйона — в районних архівах. А це — майже 70 мільйонів аркушів. День у день зростає зацікавленість архівами науковців. Тільки упродовж минулого року в нашому архіві працювало понад 400 дослідників. Нинішні приміщення стали вже затісними. Тому наразі триває реконструкція приміщення під архіви колишнього облкниготоргу. Наступного року вона має завершитися. Налагоджуємо тісне співробітництво і з архівістами Угорщини, Румунії, Чехії. Тому мусимо прагнути справді цивілізованих стандартів у зберіганні архівних документів, щоб не осоромитися перед сусідами.

Закарпатська область.

На знімку: директор Закарпатського архіву Михайло Делеган (ліворуч) з комп’ютером від народного депутата Станіслава Аржевітіна.

Фото автора.