Робоча група з напрацювання документа для розблокування роботи Верховної Ради узгодила низку питань, які буде розглянуто в першочерговому порядку після поновлення пленарних засідань парламенту. Однак питання про НАТО залишається каменем спотикання. Про це повідомила «Голосу України» представник Партії регіонів у робочій групі Олена ЛУКАШ.

«НАТО — для нас найпринциповіше питання. Однозначного варіанта його розв’язання ми ще не знайшли, — зазначила депутат. — Інша частина угоди, що стосується плану роботи Верховної Ради, напрямів та стратегії її діяльності, — тут справа просувається. Щодо гострих питань поки що нічого не вирішено».

За словами О. Лукаш, вимоги опозиції незмінні: усі дії щодо вступу України до НАТО мають відбуватися лише після проведення всеукраїнського референдуму. Це відображено в проекті постанови Верховної Ради «Про рішення щодо вступу України до Організації Північноатлантичного договору (НАТО)», внесеному лідером Партії регіонів Віктором Януковичем (№ 1402-5 від 21 лютого), на ухвленні якої наполягають регіонали. Проект цієї постанови передбачає: «Відповідно до ст. 5 Конституції України, згідно з якою носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ, якому належить виняткове право визначати і змінювати конституційний лад в Україні, яке не може бути ніким узурповане, враховуючи особливу суспільну важливість питання прийняття рішень щодо вступу України до Організації Північноатлантичного договору (НАТО), Верховна Рада України постановляє: рішення щодо вступу України до НАТО приймаються за результатами всеукраїнського референдуму з даного питання». У пояснювальній записці до проекту постанови її автор апелює до вимоги більш ніж 15 млн. громадян України виступити проти інтеграції України до будь-якої військово-політичної організації, зокрема і НАТО.

На запитання, чи Партія регіонів наполягає на розгляді й голосуванні усіх проектів постанов щодо НАТО (а їх нині у парламенті зареєстровано сім), чи лише постанови в авторстві В. Януковича, депутат відповіла: «Це питання у стадії обговорення». Шанси досягнення порозуміння й розблокування роботи парламенту О. Лукаш прокоментувала так: «Будь-яка війна закінчується миром. Інакше я не входила б до робочої групи. Хоча дискусія непроста».

Водночас, зауважила депутат, є ряд положень, щодо яких парламентарії вже «однозначно домовилися». Зокрема, що після розблокування роботи Верховної Ради буде розглянуто проекти законів про погодинну оплату праці, прожитковий мінімум, пенсійне забезпечення, про обмеження недоторканності народних депутатів, про діяльність парламентської опозиції, порядок проведення «Години запитань до уряду», законопроектів щодо СОТ, заслухано інформацію НБУ про грошово-кредитну політику в державі. Представники всіх фракцій також підтримують розгляд низки соціальних питань.