Mіжнародна конференція «Досвід співпраці державних, недержавних та муніципальних організацій у вирішенні питань з прав дітей» зібрала в Кам’янці-Подільському теоретиків та практиків з України, Польщі, Литви, США. Серед організаторів форуму — Кам’янець-Подільська міська рада, її служба у справах неповнолітніх, а також місцеві університети і коледж. Відомий подільський психолог, проректор Кам’янець-Подільського держуніверситету Віктор Федорчук, вважає: який у державі рівень захисту дитинства — такий і рівень демократії та розвитку.

У нас рівень ще той. Коли директора інтернату, який на заощаджені кошти встановив у школі євровікно, звинувачують у корупції, описують його домашнє майно і беруть підписку про невиїзд, то про яку демократію мова?

«Ось я недавно перевіряв тюрму, — розповідав інспектор КРУ педагогам, — там не положено добавки, а ви чомусь дітям даєте».

Не можуть без болю говорити про такі випадки ні начальник обласного управління освіти та науки Сергій Вознюк, ні начальник служби у справах неповнолітніх ОДА Ніна Магур. Бо не один рік очолювали інтернати. У своїй роботі стикалися з різними людьми та організаціями, які пробували хоч трохи скрасити життя обездолених дітей. І переконані, що сьогодні, коли держава в основному матеріально забезпечує сиротинців, важливе для них інше — спілкування. Уже коробкою солодощів чи пакетом фруктів не відбудешся. Тож прохання до підприємців відповідні: допоможіть випускникам у працевлаштуванні, вивчіть у вузі, забезпечте хоч місцем у гуртожитку. Ну, і, звісно, держава не повинна стояти осторонь.

Про відповідні програми в Литві та Польщі, що передбачають обов’язкову купівлю житла для повнолітніх сиріт, розповіли гості з Перемишля; про американський проект «Розвиток юності» — представник Корпусу Миру США. До речі, і в Україні такий досвід уже є. Харківська міська рада придбала сорок квартир для випускників-сиріт.

Учасники форуму прагнуть привернути увагу суспільства до зростання числа не біологічних, а соціальних сиріт; до фінансування громадських організацій, які опікуються дітьми; до становлення ювенальної юстиції, яка в Україні ще практично не сформована; до викоренення домашнього насильства. Відповідні рекомендації учасники адресували керівникам держави та відповідним міністерствам.

Головне слово на конференції сказали самі діти — мистецькою акцією, яскравими малюнками-ілюстраціями до статей Конвенції прав дитини. Доповнила їх виконанням «Аве Марії» лауреат багатьох міжнародних конкурсів Олена Прядко.

Документальні фільми про життя підлітків та акцію кінодокументалістів «Канікули для всіх» — для чотирьох тисяч дітей, народжених за колючим дротом, привезла на конференцію президент фестивалю «Кінолітопис» Лариса Єфименко.

Хмельницька область.