Керівники обласних рад шести областей проголосили Рік замків і палаців Західної України і підписали спільну декларацію.

Свого часу Жовтнева революція проголосила «війну палацам». Замки і палаци перепрофільовували під склади, санаторії, лікарні. Їхні потужні мури пристосовували для тюрем. Пам’ятки руйнувалися. Тепер усім зрозуміло, що палаци «не винні», та їхнє право на існування досі не захищене законом. Тому обласні ради вирішили об’єднати наміри й зусилля.

Звісно, щоб підняти замки і палаци з руїн, жодного бюджету не вистачить. Та приклад Галичини засвідчує, що ентузіазм громад і лицарів культури може стати рятівною силою. Адже відродився відомий Олеський замок — як філія Львівської галереї мистецтв, котрою багато літ керує Герой України Борис Возницький. Незабаром відкриють ще одну філію галереї — Золочівський замок. Декілька років тому саме завдяки Возницькому було врятовано античні скульптури, що прикрашали фасад виставленого на продаж палацику. Їх вважали гіпсовими копіями, доки Борис Возницький не довів, що це — забілений крейдою мармур (про це свого часу розповідала наша газета. — Авт.).

Чи варто боятися передачі замків і палаців у приватні руки? Ні, бо це світовий досвід. Але така передача має регламентуватися законом. Один із замків Львівщини на міжнародному економічному форумі буде запропоновано взяти в концесію. Та поки що приватні ініціативи не врегульовані правовими нормами. Голова Волинської облради Анатолій Грицюк розповів, що на Луцький замок ХІV століття претендує «спадкоємець», котрий називає себе нащадком роду Любартів. Нині справа перебуває в Європейському суді...

Захисники архітектурної спадщини не будують «замків на піску». Як реалісти, вони зближують потреби культури і туризму. До прикладу, торік Золочівський замок відвідали 92 тисячі туристів (третина — іноземці). Не менш популярний Мукачівський замок на Закарпатті. На думку учасників зустрічі, які підписали декларацію у відродженому палаці Потоцьких, «нове дихання» пам’яткам архітектури й історії дасть Євро-2012.

Голови Волинської, Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської, Тернопільської, Хмельницької облрад звернулися до керівництва держави, міжнародних інституцій, громадських діячів із закликом долучитися до задекларованих ініціатив: мир і любов палацам!

ДО РЕЧІ

Очікується, що незабаром підписи під декларацією поставлять і голови обласних рад Рівненської та Чернівецької областей, які не зуміли вчасно прибути до Львова. Адже ініціативу може підтримати будь-який регіон України.

Волинь, яка має чимало визначних пам’яток минувшини, запропонувала для першочергового втілення ідей декларації Луцький замок, замково-палацовий комплекс князів Радзивіллів у селищі Олика і палац родини Липинських у селі Затурці Локачинського району.