Комітет з питань соціальної політики та праці рекомендує Верховній Раді прийняти за основу проект закону про внесення змін та доповнень до деяких законів України (щодо запровадження мінімальної погодинної заробітної плати). Законопроектом, поданим народним депутатом Валерієм Коновалюком, пропонується внести зміни до Закону «Про оплату праці» і Кодексу законів про працю з метою створення правових передумов для запровадження погодинної мінімальної заробітної плати. Автор аргументував необхідність прийняття законопроекту тим, що головний державний соціальний стандарт у сфері праці — мінімальна заробітна плата, яку мають виплачувати всі роботодавці, незалежно від форм власності та господарювання, досі не відповідає міжнародним нормам, тому що залишається меншою за прожитковий мінімум.

Члени комітету під час обговорення підтримали законопроект. Народні депутати вважають, що запровадження мінімальної погодинної заробітної плати дасть змогу запобігти порушенню прав працюючих на належний рівень оплати їх праці, стимулюватиме зростання продуктивності праці.

* * *

Голова Комітету з питань науки та освіти Володимир Полохало провів зустріч із Надзвичайним і Повноважним Послом Польщі в Україні Яцеком Ключковським. Під час зустрічі обговорювали питання подальшої міжпарламентської співпраці України і Польщі, зокрема, співробітництво у сфері освіти і науки, а також питання, пов’язані з майбутнім візитом до України Маршалка Сейму Республіки Польща Броніслава Комаровського.

Ішлося також про підготовку спільного засідання Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти та Комісії Сейму Республіки Польща з питань освіти, науки і молоді в галузі вищої освіти і науки, яке має відбутися в Києві 5 березня цього року. Співрозмовники акцентували увагу на сприянні українській стороні в розширенні можливостей навчання і стажування у провідних університетах Республіки Польща в рамках міжнародного Вишеградського фонду, а також участі України в освітніх та наукових програмах Європейського Союзу. Володимир Полохало порушив також питання про спрощення процедури оформлення віз для українських учасників наукових і освітніх обмінів.

Інформаційне управління Верховної Ради.