Учора Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк зустрівся з Прем’єр-міністром Литовської Республіки Гядімінасом Кіркіласом і Президентом Європейського банку реконструкції та розвитку Жаном Лем’єром.

Арсеній Яценюк і Гядімінас Кіркілас обговорили низку питань, пов’язаних з політичною ситуацією в обох країнах, взаємодію України з Європейським союзом та економічну співпрацю обох країн, повідомляє прес-служба Верховної Ради.

Голова Верховної Ради поінформував про розгляд Європейською комісією нової посиленої угоди про співробітництво України та ЄС і про новий формат співробітництва між європейськими країнами. І висловив сподівання, що Литовська Республіка підтримає нашу країну в питаннях прийняття нової посиленої угоди про співробітництво України та ЄС і щодо участі нашої країни в організації роботи Європейського союзу на правах особи, яка не є його повноправним членом, але може брати участь у його діяльності.

Торкаючись питання щодо ситуації в парламенті, А. Яценюк запевнив гостей у тому, що Верховна Рада працюватиме наступного тижня. «Парламент ніколи не жив самостійно, це був придаток або до ЦК КПУ, або до інших гілок влади. Нині ситуація змінилася. Крім того, накопичилося багато проблем, їх треба вирішувати», — підкреслив він.

Учасники зустрічі обговорили також питання, пов’язані з енергетикою, зокрема розвитком атомної енергетики, та з відновленням потужності Ігналінської атомної станції. Г. Кіркілас наголосив на зміні ставлення до атомної енергетики в цілому у світі, зазначаючи, що цей рік виголошено роком широкої дискусії щодо розвитку атомної енергетики. За його словами, у травні 2008 року в Празі відбудеться обговорення питань розвитку атомної енергетики. З огляду на залежність промисловості Литви від енергопостачання з єдиного джерела, Прем’єр-міністр Литовської Республіки висловив зацікавленість в альтернативному постачанні палива через трубопровід Одеса—Броди—Плоцьк та урегулюванні технічних і організаційних проблем, які виникають на митниці порту Іллічівськ.

Під час зустрічі з Президентом Європейського банку реконструкції та розвитку обговорювалися питання ратифікації договору про співробітництво України та ЄБРР, проекти спільної співпраці, перспективи надання інвестицій українській стороні. Зокрема, Жан Лем’єр висловив занепокоєння нестабільною ситуацією в політичному житті України, що впливає на ратифікацію договору. Він наголосив також на необхідності затвердження українським парламентом декількох робочих проектів: щодо будівництва високовольтної повітряної лінії, щодо реконструкції електричних мереж напругою 0.4—110 кВ та підстанцій ВАТ «Крименерго», щодо розвитку інфраструктури Іллічівського морського торгового порту, модернізації залізниці, створення головного та зонального автоматизованих сортувальних центрів у Києві, Дніпропетровську та інших. Водночас сторони обговорили можливість залучення інвестицій до проектів щодо проведення чемпіонату Європи з футболу в Україні 2012 року.

Схвалюючи в цілому перспективу співробітництва з Україною, Президент Європейського банку реконструкції та розвитку зазначив, що необхідно обережно ставитися до вибору проектів. Насамперед здійснювати так звані «пілотні проекти». Він назвав головною проблемою в Україні відсутність консолідованого менеджменту, практики накопичення і розпорядження коштами, відсутність закону про концесії та слабку здатність освоювати інвестиції. «Україна потребує чіткої прозорої енергетичної політики», — сказав Ж. Лем’єр.

Погоджуючись з необхідністю реформування фінансового сектору та зміни податкового законодавства, Арсеній Яценюк повідомив, що «проекти ратифікації договору, робочі проекти, погоджені з ЄБРР», уже внесено до порядку денного сесії, яка запрацює найближчим часом. Водночас він наголосив на необхідності реформування енергетичної системи в цілому, а також на необхідності змін у законодавстві щодо тарифної політики.

«Успішне співробітництво України з ЄБРР — це гарний індикатор для розвитку відносин з приватним іноземним бізнесом, який приведе до зростання обсягів інвестицій в нашу країну», — підкреслив Голова Верховної Ради.