Майже 800 фізичних та юридичних осіб отримали наприкінці минулого року дозволи на розроблення проектів землеустрою в обласному центрі згідно з рішенням сесії Кіровоградської міської ради. Міськрада одразу затвердила й проекти землеустрою і надала в оренду та у власність понад 500 гектарів земельних ділянок, з яких близько 200 — зелені насадження та паркові зони міста.

Для більшості городян прийняття такого рішення стало справжнім шоком. Адже у міста майже не залишилося жодного зеленого клаптика. Упродовж майже двох місяців журналісти, громадські активісти, депутати і представники політичних сил дають моральну і правову оцінку тому, що відбулося, і ведуть активну боротьбу за його скасування.

Першими тему порушили журналісти місцевих видань. «То ли гром среди ясного неба, то ли ледяным душем стал для кировоградцев заключительный аккорд «трудов каторжных» городских избранников. События, произошедшие под занавес Года Свиньи, напоминали сюжеты произведений устного народного творчества, так как в реальной жизни в канун Нового года, следуя здравому смыслу и рациональному мышлению их просто не должно было быть. Но все же это произошло, — написав всеукраїнський тижневик «Украина Центр». — Никакого обсуждения не было. Практически ни у кого на руках не было проектов решений. Очень спешили...».

Чому? Бо з 1 січня 2008 року, згідно із законом, уся земля в Україні має продаватися виключно шляхом аукціонів, а гроші від продажу мають надходити до бюджетів відповідних територій. Але невже в партійно-різношерсній міській раді настала єдність? Адже раніше подібного не спостерігалося місяцями.

16 січня земельні рішення кіровоградських депутатів було розглянуто на засіданні Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи. На думку членів комітету, рішення суперечать низці законів України. Депутати вирішили звернутися до Генеральної прокуратури, Держекоінспекції та Міністерства регіонального розвитку з вимогою якнайшвидше провести експертизу цих рішень і не допустити порушення вимог природоохоронного законодавства при виділенні земельних ділянок у Кіровограді.

А 18 січня рішення сесії опротестував і прокурор міста Олександр Бабіков. У протесті за № 179 зазначено, що прокуратура провела перевірку законності розгляду земельних питань сесією міської ради і встановила, що мали місце грубі порушення вимог законодавства. Зокрема, депутати проголосували не за те, що зрештою опинилося у рішенні міськради № 405. Бо у порядку денному було запропоновано до розгляду 57 проектів рішень із земельних питань, що не збігається за своїм змістом з переліком питань, підписаних міським головою в остаточному варіанті рішення. На думку прокурора, ухвалюючи це рішення, депутати порушили чимало пунктів регламенту своєї роботи. Як стверджується у протесті, прийнявши рішення, яким передано у користування та безкоштовно у власність земельні ділянки, у тому числі парки, сади, сквери, зони відпочинку, міська рада грубо порушила права територіальної громади міста Кіровограда.

Прокурор міста запропонував скасувати рішення міської ради № 405 «Про розгляд звернень юридичних та фізичних осіб з питань регулювання земельних відносин» як незаконне. А за фактом його ухвалення порушено кримінальну справу.

Тим часом кіровоградські ЗМІ продовжують оприлюднювати факти кричущого порушення земельного законодавства і прав територіальної громади. Проте більш як місяць поспіль боротьби із міською владою нагадують бій із вітряними млинами.

Мало того. Після того, як прокуратура Кіровограда порушила кримінальну справу за фактом перевищення службових повноважень та підроблення документів посадовцями Кіровоградської міської ради під час підготовки, внесення на розгляд та прийняття земельного рішення сесії, представник секретаря міськради оскаржив постанову про порушення цієї справи у Ленінському районному суді. Суд зупинив слідчі дії на час розгляду скарги. Але в прокуратурі теж не ликом шиті, і здогадалися, що така затримка може дорого коштувати городянам. Тож 25 січня порушили ще одну кримінальну справу — за фактом замаху на заволодіння земельними ділянками у місті шахрайським шляхом, за ознаками злочину, передбаченого ч.2 ст. 15 та ч. З ст. 190 Кримінального кодексу України. Оперативні слідчі дії в міській управі продовжилися. З приміщення апарату ради провели вже третю виїмку документів. Ось факти: більшість заяв від фізичних і юридичних осіб про надання їм земельних ділянок надійшла протягом двох днів — 26 та 27 грудня 2007 року. Тридцять двоє допитаних заявили правоохоронцям, що вони не писали заяв на отримання земельних ділянок, не подавали їх до міської ради та взагалі нічого не знають про те, що стали землевласниками. За попередніми висновками слідства, зроблено спробу забрати у міста понад 200 гектарів земельних ділянок мінімальною вартістю 30 млн. доларів США.

Ленінський райсуд Кіровограда відхилив скаргу представників Кіровоградської міської ради про скасування постанови про порушення першої кримінальної справи. Імовірно, що потік кримінальних справ на цьому не завершиться. Але дивує насправді інше. Хоча б те, що правоохоронним органам доводиться шукати різні шляхи, щоб не допустити виконання очевидно незаконного і протиправного рішення. А люди, обрані мешканцями Кіровограда для відстоювання їхніх інтересів в органі місцевого самоврядування, думають про зовсім інше.

Кіровоград.

На знімку: у цьому сквері по вулиці Леніна навіть не стали чекати втілення рішення у життя — незабаром після сесії почали зносити малі архітектурні форми і підрізати під корінь дерева.

Фото автора.

P. S. 14 лютого міська рада так і не розглянула питання щодо скасування власного «земельного» рішення № 405. Його було внесено до порядку денного сесії розпорядженням міського голови Володимира Пузакова на виконання протесту прокурора міста. Однак до розгляду не дійшло. Деякі фракції міськради покинули залу засідань на знак протесту проти порушення міським головою регламенту роботи. Тепер песимісти прогнозують, що «земельне» рішення автоматично набере чинності, а оптимісти, що в перспективі — порушення прокуратурою ще кількох кримінальних справ проти маніпуляторів Законом. А допоки «земельна» справа вирішується, до міськради нагодилися одеські бізнесмени і запропонували ескізні пропозиції щодо забудови шести гектарів міського саду (парк Перемоги) оздоровчо-житловим комплексом у складі 20 триповерхових будинків, торгово-розважального комплексу, дитячого садка та аквапарку. Проте містобудівна рада проголосувала проти запропонованого проекту.