Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк завершив свій робочий візит до Брюсселя. Як повідомляє прес-служба Верховної Ради, під час зустрічі з Генеральним секретарем Ради Європейського союзу, Верховним представником ЄС з питань загальної зовнішньої політики і політики безпеки Хав’єром Соланою сторони обговорили питання функціонування українського парламенту, демократичні зміни, що відбуваються в Україні. А також міжнародну проблематику, у тому числі питання Косово, співробітництво України та ЄС зі своїми західними і східними сусідами.

Коментуючи журналістам результати зустрічі, Арсеній Яценюк назвав розмову з Хав’єром Соланою «цікавою, складною у певних моментах, але перспективною і правильною». На запитання журналістів про його оцінку дій опозиції, відносини між опозицією і чинною коаліцією в українському парламенті Голова Верховної Ради зазначив: «Роль опозиції — критикувати уряд, наглядати за урядом, виступати від імені опозиції у парламенті, а не блокувати його». Водночас роль коаліції, переконаний А. Яценюк, — «набути тієї сили, яка необхідна, щоб у суспільстві були відповідні зміни, відповідати перед тими виборцями, які проголосували за членів коаліції».

Підбиваючи підсумки зустрічей з європейськими високопосадовцями, глава парламенту приділив велику увагу питанням співпраці України з ЄС у сфері енергетики. Зокрема з огляду на те, що Україна, за його словами, є одним із ключових транзитерів і постачальників енергії до Європи, А. Яценюк висловився за необхідність вироблення енергетичної політики у рамках ЄС. «Україна може і повинна стати частиною європейської енергетичної політики», — переконаний він. Зазначивши при цьому, що «в Україні не вироблено внутрішньої енергетичної політики», немає системного підходу в цій сфері. Торкаючись питань постачання газу до Європи, Голова Верховної Ради наголосив: повинні існувати довгострокові відносини як з постачальниками, споживачами, так і з транзитерами газу.

Голова Верховної Ради провів також низку зустрічей з керівниками провідних європейських інституцій. Зокрема, взяв участь у 10-му засіданні спільного Комітету парламентського співробітництва Україна—ЄС.

Виступаючи перед високоповажними учасниками засідання, Арсеній Яценюк зазначив, що саме парламентське співробітництво може виступити важелем зміцнення партнерства між Україною та ЄС, як у двосторонніх відносинах, так і в процесі загальноєвропейської інтеграції. Відзначаючи зростання ролі Європарламенту, голова Верховної Ради зауважив: після внесення поправок до Конституції, відповідно до яких Україна є парламентсько-президентською республікою, роль парламентської складової у розбудові Української держави значно зросла. Пан Яценюк висловив сподівання, що європейський досвід парламентаризму сприятиме євроінтеграції нашої держави на шляху набуття країною членства в ЄС.

Питання співробітництва України з Європейським союзом у сфері енергетики Арсеній Яценюк обговорив з Європейським комісаром з питань енергетики Андрісом Пібалгсом. Глава парламенту переконаний: «однією великою складовою енергетичної політики України» мають стати інвестиції. При чому всі іноземні інвестиції повинні мати рівний доступ до українського ринку за умов державного контролю. У свою чергу, єврокомісар висловив задоволення нашою країною як надійним транзитним партнером і відзначив її значний потенціал як експортера електроенергії.

Питання угоди про спрощений візовий режим між Україною та Європейським союзом та її ратифікації, а також роботи моніторингового комітету щодо виконання цієї угоди Арсеній Яценюк обговорив з Комісаром з питань Європейської політики сусідства та зовнішніх зносин Бенітою Ферреро-Вальднер. Про це повідомив Голова Верховної Ради під час прес-конференції за підсумками його робочого візиту до Брюсселя. Згоду на створення такого комітету, за словами глави парламенту, Європейська Комісія дала, а працювати він почне з наступного місяця.

Крім того, Голова Верховної Ради повідомив, що у ході його зустрічі з Головою Палати представників парламенту Бельгії Германом ван Ромпеєм було обговорено проблеми подолання парламентського протистояння. При цьому він відзначив спільні проблеми, що стоять перед парламентами обох країн. Зокрема, у Бельгії, яка є країною стабільної демократії, «існує зараз політична криза, відсутній постійний уряд, вже майже протягом року Бельгія не визначається щодо подальшої роботи коаліції, а також призначення повноцінних членів уряду, в країні існують ті само проблеми мови».

Процеси, що відбуваються у Верховній Раді, А. Яценюк пояснив тим, що «парламент завжди був придатком виконавчої влади, він обслуговував різні гілки влади — то президентську, то урядову, ніколи не будучи самостійним». Єдиним шансом для України підтвердити статус демократичної держави А. Яценюк вважає розвиток парламентсько-президентської республіки. І додав, що не бачить можливості узурпації влади та повернення до класичної форми президентської форми правління. «Не бачу доцільності цього і переконаний, що і Президент у цьому не зацікавлений», — сказав він.

Водночас Арсеній Яценюк висловив сподівання на загальну підтримку європейських парламентаріїв, зокрема у прийнятті нової посиленої угоди щодо співробітництва України з ЄС та угоди про зону вільної торгівлі, які повинні пройти процедуру узгодження в стінах Європейського парламенту.

На знімку: зустріч Голови Верховної Ради України Арсенія Яценюка з Генеральним секретарем Ради ЄС, Верховним представником з питань загальної зовнішньої політики та політики безпеки Хав’єром Соланою.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.