Україна найближчим часом має намір виступити з ініціативами щодо зміни Договору про європейську безпеку. Про це на брифінгу в РНБО повідомила секретар Ради національної безпеки та оборони Раїса Богатирьова.

«Новий порядок в Європі (проголошення незалежності Косово) вимагає ініціатив щодо нового договору про європейську безпеку. Україна здатна і найближчим часом може висловити таку ініціативу»,— зауважила вона.

Водночас Раїса Богатирьова не стала конкретизувати суть планованих ініціатив. Низка чинників потребують і політичного, і правового опрацювання. «Я не хотіла б говорити про це передчасно», — сказала секретар РНБО.

За її словами, ініціативи будуть розроблені й озвучені після узагальнення правового чинника, принципу співіснування християнського і мусульманського світів, особливостей соціально-економічного розвитку Європи й України, а також національних, історичних і гуманітарних чинників.

Окрім того, Раїса Богатирьова переконана, що ініціативи країни стосовно зміни договору про європейську безпеку стануть офіційною позицією на проголошення незалежності Косово.

«Незважаючи на всі політичні кризи, загострення, суперечності політичних партій, ми можемо констатувати, що українська політична нація відбулася. А обов’язком її є забезпечення територіальної цілісності й суверенітету країни», — сказала Раїса Богатирьова.

На її думку, в країні не виникнуть такі підстави та обставини, за яких можна було б, навіть умовно, обговорювати такий сценарій.

Вона наголосила, що держава володіє всіма необхідними інструментами для захисту своїх інтересів та інтересів громадян. «Україна буде єдиною і неподільною. Наші аналітичні інститути, прогнози і можливості дозволяють застерегти від розвитку таких подій», — повідомила секретар РНБО.