Президенти Ющенко і Путін незадоволені тим, як український уряд віддає борги за газ

Газпром знову погрожує Україні відключенням газу в разі, якщо не будуть погашені борги перед концерном. Йдеться про зниження поставок на чверть з 10-ї години ранку 3 березня. За словами представника російського монополіста, поки що після переговорів українського керівництва в Москві так нічого й не було зроблено для ліквідації боргу. Однак учора міністр палива й енергетики Юрій Продан спростував це. Він заявив, що розпорядження Президента про виплату газових боргів України Газпрому виконується.

Новий виток кризи почався після того, як у вівторок Володимир Путін сказав по телефону Віктору Ющенку, що борги за газ потрібно повертати. У свою чергу, Президент України телефонував Прем’єр-міністру Юлії Тимошенко, що вчергове незадоволений невиконанням урядом домовленостей президентів України й Росії щодо врегулювання проблем поставки газу в Україну й розрахунків за нього. Він зобов’язав Юлію Тимошенко вжити негайних вичерпних заходів для повного погашення заборгованостей української сторони за спожитий природний газ і особисто надати звіт про проведену роботу до 9-ї години 27 лютого. Прем’єр занедужала. А звіт передала через свого першого віце-прем’єра Олександра Турчинова.

Не минуло й двох тижнів після попередження Газпрому відключити споживачів України від газу, як російський концерн знову загрожує тими самими санкціями. Після того, як до Москви з’їздили Віктор Ющенко і Юлія Тимошенко й нібито про все домовилися, у вівторок офіційний представник Газпрому Сергій Купріянов повідомив «радісну новину». За його словами, ще 14 лютого українським колегам було відправлено повний комплект документів для вивчення й підписання, але дотепер офіційної відповіді немає й документи не підписані: «Тим часом неоформлене споживання російського газу триває, на даний момент на Україні осіло вже 1,9 мільярда кубометрів».

Справді, домовленості домовленостями, перехід на нові схеми поставок переходом, але жодних офіційних підписаних паперів з Москви з цього приводу ніхто не привозив... Після візиту прем’єра йшлося про продовження переговорів. І ось воно настало. У вигляді чергового ультиматуму.

У результаті вчора проблему погашення заборгованості за російський газ у резиденції Президента України обговорювали глава держави Віктор Ющенко й перший віце-прем’єр Олександр Турчинов. Про це «Голосу України» повідомив керівник Головного управління інформаційної політики секретаріату Президента Лариса Мудрак. «Юлія Тимошенко надала звіт у письмовій формі», — сказала вона, пояснивши, що документи свідчать про те, що з проплатою з української сторони Росії за газ все нормально.

«Протягом двох днів перераховано близько 2,4 мільярда. Питання щодо боргу «Укргазенерго» за минулий рік сьогодні має бути закрито, тому що є деякі питання, які ми заперечуємо. Це питання сумнівної переплати — близько 400 мільйонів — й відповідні дивіденди, які необхідно врахувати», — сказав перед засіданням уряду в середу голова Мінпаливенерго Юрій Продан.

«За моїми підрахунками, крім тих сум, які Україна не підтверджує, сьогодні ми маємо повністю розрахуватися з боргами», — додав він.

Те саме підтвердив і перший віце-прем’єр Олександр Турчинов.

Тим часом ЗАТ «Укргазенерго» («УГЕ») офіційно спростовує його заяву щодо повного погашення 26 лютого заборгованості за спожитий природний газ. Про це йдеться в заяві «Укргазенерго», оприлюдненій у вівторок пізно ввечері.

«За станом на 21.00, після закінчення операційного банківського дня борг НАК «Нафтогаз України» перед спільним підприємством ЗАТ «Укргазенерго» за спожитий, але не оплачений природний газ, становить майже 3 млрд. 388 млн. гривень», — сказано в повідомленні ЗАТ.

«УГЕ» повідомляє, що протягом вівторка на рахунки спільного підприємства в рахунок погашення боргів від «Нафтогазу України» надійшло 468 млн. 64 тис. 100 гривень.

«Зазначимо, що державна компанія до сьогоднішнього дня не надала інформацію щодо обсягів природного газу «Укргазенерго», спожитого підприємствами системи НАК за останні чотири місяці», — йдеться у заяві.

Як зазначає «УГЕ», 14 лютого «Нафтогаз України» офіційно визнав наявність боргу перед СП «Укргазенерго» у розмірі понад 5,28 млрд. гривень. З них на сьогодні погашено близько 1,892 млрд. гривень.

«УГЕ» нагадує уряду, що «своєчасні розрахунки за спожите паливо відповідно до чинних угод — не примха, а обов’язок споживача на ринку».

Як відомо, раніше «Нафтогаз України» визнав заборгованість перед «УГЕ» у розмірі 1,041 млрд. доларів за імпортний природний газ, відібраний холдингом в 2006—2007 роках для забезпечення паливом підприємств теплоенергетики й бюджетних установ. 20 лютого НАК перерахував «УГЕ» 898,9 млн. грн., а 14 лютого — 524,6 млн. гривень.

У свою чергу, в НАК «Нафтогаз України» повідомили, що в найближчі дні перерахують ще майже 1,2 млрд. грн. у рахунок погашення заборгованості за спожитий газ, і що всі борги буде погашено в обумовлені президентами Росії та України терміни. Також в «Нафтогазі» заявили, що не отримували жодних офіційних телеграм від «Газпрому» про припинення поставок газу.

Пересічному громадянинові в цій мільярдній арифметиці не розібратися. Йому не зрозуміти, що насправді відбувається в сфері, де величезні гроші й особисті амбіційні політичні інтереси зрослися намертво. Він тільки інтуїтивно здогадується, що хтось демонстративно намагається нібито розплутати україно-російські газові хитросплетіння. А хтось інший, не менш демонстративно, замахнувся, щоб вузол розрубати. Сокира, справді, зависла в повітрі. От тільки не над цим вузлом...

Колаж Олексія КУСТОВСЬКОГО.