Запорізькому клубу якості виповнилося п’ять років. Це елітне об’єднання кращих підприємств, котрі мають високий рівень якості менеджменту і продукції, створено за ініціативою Запорізької торгово-промислової палати. Вона здійснює інформаційно-методичне і технічне забезпечення роботи клубу для того, щоб передові інформаційні ресурси в галузі системного управління стали доступні для регіону. Особлива увага приділяється вивченню, обміну та застосуванню кращого досвіду в таких аспектах: системне управління якістю за міжнародними стандартами ІSО серії 9000; модель досконалості Європейської фундації управління якістю, принципи загального управління якістю (ТQМ); питання екологічного менеджменту (ІSО 14001) і управління персоналом (ОНSАS 18000); оптимізація витрат, зниження ризиків, підвищення ефективності менеджменту; проблеми інформаційної безпеки.

Участь у роботі клубу дає змогу формувати позитивний імідж підприємств і сприяє просуванню їхньої продукції. Тому право на постійне членство у ньому одержують лише організації, продукція або послуги яких справді відповідають поняттю «вища якість». Насамперед ті, що працюють за системами менеджменту, сертифікованими на відповідність міжнародним стандартам ІSО 9001, ІSО 14001, ОНSАS 18001, призери та лауреати національних і міжнародних конкурсів якості. Серед них такі відомі за межами України підприємства, як ВАТ «Запорізький завод високовольтної апаратури», ВАТ «Дніпроспецсталь», ВАТ «Запорізький завод феросплавів», державне підприємство «Запорізьке машинобудівне конструкторське бюро «Прогрес» імені академіка А. Г. Івченка», ВАТ «Запоріжкокс», ВАТ «Мотор Січ», ВАТ «Запоріжтрансформатор», ЗАТ «Плутон», ЗАТ «Запорізький олієжиркомбінат».

За п’ятирічний період роботи клубу проведено цілий ряд тематичних засідань з питань підвищення ефективності систем управління, ефективного управління і методів мотивації персоналу, взаємодії із споживачами на основі міжнародних стандартів, створення безпечних умов праці, соціальної відповідальності підприємства тощо. Доповідачами запрошуються провідні вітчизняні і міжнародні експерти у сфері системного управління якістю та екологією, фахівці із стандартизації, сертифікації, консалтингу. Зокрема, чергове засідання на тему «Менеджер процесу European Organіzatіon for Qualіty (EOQ)» провів фахівець і тренер з організації робочих систем і управління процесами на підприємствах (REFА), менеджер та аудитор з якості ЕОQ, доцент, кандидат технічних наук Олег Гаєвський.

На цьому ж засіданні в дійсні члени клубу прийнято ДП «Імекс», ТОВ «Видавництво «Весна», ТОВ «Українська гірничо-металургійна компанія — Запоріжжя» і ТОВ «Терос». Вітаючи їхніх керівників зі вступом до елітного об’єднання промисловців, президент Запорізької торгово-промислової палати, голова клубу якості, депутат обласної ради Володимир Шамілов зазначив, що після вступу України до Світової організації торгівлі питання високої якості, а отже, і конкурентної спроможності продукції набувають ще більшої актуальності. Щоб допомогти підприємствам адаптуватися до нових умов, торгово-промислова палата не лише пропонує їм сучасні інтелектуальні продукти, а й бере активну участь у розробці економічної стратегії регіону. Одним із таких вагомих набутків є впровадження кількох проектів щодо досягнення міжнародних стандартів у туристичній галузі.

Запорізька область.