Формування бюджету зверху вниз заганяє громади в глухий кут

Події, які в середині січня відбувалися у Тростянці, ще й досі в епіцентрі уваги мешканців Сумщини. Все почалося з оголошення, яке було вивішене на дверях Тростянецької міськради: «14 і 15 січня у зв’язку з відпустками за свій рахунок міська рада не працює».

Щоправда, відпускники не відпочивали, а тримали в облозі Тростянецьку районну раду, яка мала розглядати районний бюджет на нинішній рік. Разом із працівниками міськради на «передню лінію вогню» вийшли працівники міських житлово-комунальних служб, вихователі дитсадків і кілька сотень пересічних тростянчан. Керував облогою міський голова Тростянця Юрій Бова.

У такий спосіб міські службовці та їхні прихильники намагалися змусити керівників Тростянецької райдержадміністрації і районної ради виділити більше коштів на потреби міста. Їх, за словами міського очільника, потрібно щонайменше 3,4 мільйона гривень, тоді як у проекті райбюджету передбачено 2,6 мільйона. Cума й справді замала, якщо взяти до уваги той факт, що місто й досі не розрахувалося з бюджетниками за грудень минулого року.

Утім, районна рада не дослухалася до вимог пікетувальників і 15 січня затвердила районний бюджет у визначених раніше параметрах. Однак Юрій Бова з командою однодумців здаватися не думають. Міський голова звернувся до голови обласної ради В’ячеслава Шапошніка і голови облдержадміністрації Павла Качура з проханням допомогти розв’язати бюджетну проблему міста. Не в захваті від прийнятого бюджету й голова Тростянецької райради Едуард Холодов, який стверджує: коштів не вистачає не лише селам, а й місту.

Тим часом Тростянецька міськрада, певно, все ще сподіваючись на додаткові кошти, призупинила прийняття власного бюджету до «кращих часів». Замість нього затверджено кошторис на січень. Утім, всі розуміють — зволікай не зволікай, а згідно з Бюджетним кодексом приймати бюджет таки доведеться.

Владислав ЖМУРКОВ.

Сумська область.

Пропонують відзначити 100-річчя з дня народження Степана Бандери

Народні депутати Роман Ткач, Іван Стойко та Ярослав Кендзьор внесли на розгляд Верховної Ради проект постанови про відзначення 100-річчя з дня народження Степана Бандери.

Як повідомили нашому кореспонденту в прес-службі народного депутата Романа Ткача, автори проекту пропонують Президенту України оголосити 2009 рік Роком Степана Бандери в Україні та присвоїти йому звання «Герой України» (посмертно). У проекті передбачено рекомендувати Кабінету Міністрів створити організаційний комітет, розробити і затвердити план заходів з підготовки, проведення та фінансування відзначення цієї дати, а Державному комітету телебачення та радіомовлення України — забезпечити широке висвітлення у засобах масової інформації заходів, присвячених цій річниці, організувати тематичні радіо-та телепередачі. Також, на думку авторів проекту, Національному банку України варто здійснити випуск ювілейної монети до 100-ї річниці з дня народження Степана Бандери.

Дарина НАЗАРЧУК.

Івано-Франківськ.