Футбол. Чемпіонат країни. Прем’єр-ліга. 15-й тур.
27 лютого. «Чорноморець» — «Іллічівець». 0:0. Дніпропетровськ. Стадіон «Метеор». 125 глядачів. Рефері — Грисьо (Львів).
28 лютого. «Зоря» — «Олімпік». 5:1. Запоріжжя. «Славутич-Арена». 500 глядачів. Рефері — Абдула (Харків). Голи: Малишев, 7, Дранченко, 13 (автогол), Малиновський, 31 (п), Каменюка, 59, Пілявський, 67 — Кадимян, 71.
«Шахтар» — «Ворскла». 3:0. Львів. «Арена-Львів». 8 214 глядачів. Рефері — Арановський (Київ). Голи: Шевчук, 26, Коста, 49, Тейшейра, 68. Вилучено Ордеця («Шахтар», 60, пряма червона картка).
1 березня. «Говерла» — «Металург». 0:1. Ужгород. Стадіон «Авангард». 1 500 глядачів. Рефері — Мосейчук (Чернівці). Гол: Лисицький, 25 (п).
«Металург» (Донецьк) — «Карпати». 1:1. Київ. «Оболонь-Арена». 2 200 глядачів. Рефері — Козик (Мукачеве). Голи: Морозюк, 2 — Пластун, 66. Вилучено Васілеоса («Металург», 62, два попередження).
«Дніпро» — «Волинь». 5:0. Дніпропетровськ. «Дніпро-Арена». 9 379 глядачів. Рефері — Жабченко (Хмельницький). Голи: Коноплянка, 17, Ксьонз, 45+3, Калинич, 50, Близниченко, 81, Зозуля, 90+4.
«Динамо» — «Металіст». 3:0. Київ. НСК «Олімпійський». 15 374 глядачі. Рефері — Швецов (Одеса). Голи: Беланда, 52, Буяльський, 79, Чумак, 90+4.
Бомбардири: Ярмоленко («Динамо») — 9 м’ячів, Ерік («Волинь») — 9, Кравець («Динамо») — 8, Калинич («Дніпро») — 8.
Перерва в чемпіонаті завершилася. Ігри цього туру зібрали, на жаль, невелику аудиторію. Лише поєдинок у Києві динамівців та харків’ян і, з великою натяжкою, зустрічі «Шахтаря» і «Ворскли», «Дніпра» і «Волині» відвідала більш-менш пристойна кількість уболівальників.
Причини відомі: йде війна і велика група клубів змушена знаходити прихисток у містах, де порівняно спокійно. А чужі, як відомо, особливого глядацького інтересу не мають. Однак перетерпимо і доживемо до кращих часів. А вони неодмінно настануть.
Продовжують лунати старі «пісні» у виконанні наставника «гірників». Хоч його команда і перемогла полтавчан, але він знайшов кого критикувати.
— Тільки й чекаю послухати «продинамівських» фахівців, які напевне хвалитимуть арбітра сьогоднішнього матчу і говоритимуть, що суддівство було правильним, — зауважив румун. — Прошу звернути увагу, що ми все одно гратимемо до кінця і битимемося за чемпіонство, навіть якщо хтось цього не бажає або в цьому сумнівається.
Це при тому, що ми граємо не вдома, без своєї публіки. І цей чемпіонат, на жаль, штучний. З огляду на те, що в турнірі вдома грає лише кілька команд, решта — на виїзді. Повторюю, що про цей чемпіонат я не дуже хорошої думки...
Відомий кон’юнктурник чудово відчуває ситуацію і як нею скористатися з найбільшою користю для себе. Спочатку в зарубіжній і вітчизняній пресі поширилась інформація про те, що Луческу (на знімку) збирається залишити «Шахтар» улітку, коли закінчиться його контракт.


Але варто було президенту «Шахтаря» заявити про можливе підвищення зарплатні тренеру, той різко змінив тональність заяв.
— Чи продовжу свій контракт? Подивимося, що буде далі. Продовжуватиму працювати з «Шахтарем», — сказав він в інтерв’ю одного з телеканалів. — У мене взаємні добрі стосунки і з клубом, і з президентом. Було б некоректно залишити команду в такій ситуації, в якій вона наразі перебуває.
Та Бог із ним, паном Мірчею. Ми вже звикли до його специфічної риторики. Однак ніхто, либонь, не заперечуватиме високий фаховий клас Луческу. І якщо він поки працює на український футбол, нехай йому щастить.
У цьому турі сталася подія, котра привернула чималу увагу. Харківський «Металіст» прибув на матч проти «Динамо» без 14 (!) основних гравців. Причина — невиконання фінансових зобов’язань керівництва клубу перед ними впродовж тривалого періоду. Раніше грати за слобожанський клуб з подібних та інших причин відмовилися легіонери.
Найстаршими з харків’ян у цій зустрічі були Микола Іщенко (31 рік), Володимир Прийомов і Кирило Ковальчук (по 29) та Сергій Погорілий (28), самими юними — Максим Авер’янов (17 років), Олександр Осман і Дмитро Антонов (по 18), Богдан Бойчук, Юрій Ткачук і Сергій Сизий (по 19). Володимир Барилко (21).

З м’ячем В’ячеслав Шевчук.

Беланда (ліворуч) і Кирило Ковальчук.


Фото Євгена КРАВСА (зі Львова, спеціально для «Голосу України») і ФК «Динамо».