Учора представники політичних партій на засіданні робочої групи працювали над текстом політичної угоди про розблокування роботи парламенту. Як стало відомо, поки що існує кілька варіантів можливого проекту угоди. Так, пропопнується «взяти до відома, що наявність підпису Голови Верховної Ради України у листі на адресу Генерального секретаря Організації Північноатлантичного договору не відображає консолідованої позиції з цього питання конституційного складу Верховної Ради шостого скликання». У іншому випадку — «прийняти як узгоджену постанову Верховної Ради про деякі питання прийняття рішень щодо вступу України до Організації Північноатлантичного договору (НАТО) (реєстр. № 1402-1)». Інший варіант угоди передбачає «розглянути відповідно до вимог Регламенту зареєстровані на день підписання угоди проекти постанов Верховної Ради стосовно членства України у Північноатлантичному альянсі».

Проектом передбачено змінювати спосіб голосування у Верховній Раді «згідно з частиною третьою статті 84 Конституції з питань про призначення на посади за наявності взаємної згоди». Пленарні засідання парламенту заплановано розпочати 4 березня згідно із затвердженим календарним планом.

У проекті політичної угоди окремо виділяються питання порядку денного на поточну сесію. Передусім це стосується щорічного послання Президента про внутрішнє і зовнішнє становище України.

Текст документу, запропонованого БЮТ, обумовлює, що жодна з депутатських фракцій у Верховній Раді не вноситиме до порядку денного питань, які категорично не сприймаються політичними силами, представленими у парламенті, і провокують політичне протистояння. Основоположними документами при прийнятті будь-яких рішень про членство України в НАТО вважатиметься чинний закон про основи національної безпеки та постанови ВРУ № 233-4 від 21 листопада 2002 року та № 158-V від 19 вересня 2006 року щодо НАТО. Також пропонується розглянути законопроекти, передбачені коаліційною угодою і додатково внесені Президентом та визначені як першочергові.

Від Блоку Литвина передбачено визнати неприпустимість дальшої бездіяльності Верховної Ради і невідкладно завершити доформування її керівного складу. Також пропонується утримуватися від будь-яких спроб вносити зміни до Регламенту під політичний момент.

Відомо, що від фракції Партії регіонів звучала пропозиція розглянути на найближчому пленарному засіданні питання узгодженого проекту постанови про порядок прийняття рішень щодо вступу України до НАТО. Регіонали вважають першочерговим завданням внесення змін до закону про статус народного депутата (стосовно убезпечення посадових осіб від незаконного втручання в їхню діяльність). Також вони пропонують внести зміни до законодавства про мову.

«НУ—НС» висловлювала бажання розглянути в першочерговому порядку дев’ять законопроектів, внесених Президентом, та пропонувала скасувати рішення Верховної Ради щодо прийняття проекту змін до закону про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти в першому читанні, який передбачає збереження Тендерної палати. Також депутати цієї фракції хочуть заслухати інформацію Прем’єр-міністра про стан переговорів щодо забезпечення України природним газом.