Аби забезпечити себе сировиною, м’ясокомбінатам доводиться відроджувати закинуті ферми

У Бахмацькому районі великої рогатої худоби майже 22 тисячі 300 голів. Фактично стільки може переробити за рік підприємство ТОВ «Бахмачм’ясо», яке з допомогою інвесторів останнім часом нарощує виробництво. Зрозуміло, один район не може забезпечити такий зростаючий «апетит» переробного підприємства. Адже у загальній кількості поголів’я великої рогатої худоби Бахмацького району великий відсоток становлять корови, нетелі, телята на відгодівлі. Отже, аби завантажити роботою підприємство, необхідно мати надійні джерела постачання сировини з інших місцевостей.

Зазначимо, що у цій справі не все так просто. Скажімо, нині з цих причин зупинився на невизначений період великий Новгород-Сіверський м’ясокомбінат. Водночас ТОВ «Бахмачм’ясо» шукає і знаходить бичків у Сумській, Полтавській, Київській та Чернігівській областях.

На цьому «полі» працюють ще 12 гравців — чернігівських м’ясопереробних підприємств. Тому час від часу статистика змінюється: одного місяця у Бахмач завозять 1600 бичків, а іншого — менше, бо конкурентам вдалося попрацювати краще. Як стабілізувати становище, аби сировина надходила регулярно і ритмічно?

Не секрет, у приватному секторі Чернігівщини поголів’я худоби з кожним роком зменшується. Хоча нині і стало вигідно тримати корівку, але меншає їх власників. Багатьом селянам похилого віку не під силу вже доглядати худобу. А пенсіонери у нинішніх реаліях домінують на селі.

Ця ситуація стала приводом для розробки майбутньої стратегії ТОВ «Бахмачм’ясо».

Сьогодні власники-інвестори нашого переробного підприємства вирішили відродити кілька ферм на території Чернігівщини, — повідомив директор ТОВ «Бахмачм’ясо» Володимир Глушко. — Нині вивчаються можливості сільгосппідприємств округи для вкладення інвестицій. У 2008 році ми вже матимемо підпорядковані відгодівельні комплекси на 5000 і більше голів великої рогатої худоби. За п’ять наступних років у нас будуть надійні джерела постачання сировини.

Організація власної відгодівлі бичків дасть змогу м’ясопереробному підприємству працювати прогнозованіше. Це стане поштовхом до відродження кількох сіл. Адже відгодівельні комплекси забезпечать роботою не одну сотню селян.

Крім цієї позитивної тенденції, у цій сфері намітилася ще одна. Останнім часом на Чернігівщині ціни на худобу, продану переробним підприємствам, збільшились на 40 відсотків. Водночас вартість продукції м’ясокомбінатів зросла до 10 відсотків. Можливо, переробники зайнялися таки вдосконаленням технології виробництва, здійснили низку заходів для зменшення енергозатрат, і завдяки внутрішнім резервам змогли значно додати в роботі?

На знімку: до 15 видів високоякісних ковбас «зі справжнього м’яса» виробляють у Бахмачі.

Фото автора.