Нова ціна на газ загрожує врожаю

Нова ціна на імпортний газ може зупинити найбільші хімічні підприємства, які продукують мінеральні добрива. Про це попереджають керівники та власники таких виробництв, котрі зібралися на нараду в Києві.

Причиною побоювань стало подорожчання з початку року імпортованого природного газу до 179,5 долара за тисячу кубометрів. І очікуване подальше зростання ціни на нього може призвести до неконкурентоспроможності вітчизняного аміаку та міндобрив як на зовнішніх, так і на внутрішньому ринках. Адже їх вартість також доведеться збільшувати. Під час наради промисловці підписали відкрите звернення до керівників країни, де констатували, що в Україні відсутній дієвий механізм захисту внутрішнього ринку та вітчизняного виробника. Навіть часткова втрата, йдеться, зокрема, у документі, відповідних ринків збуту може істотно позначитися на стані економіки загалом й негативно — на надходженнях до державного бюджету.

Іван ЛАЗНЮК.

Хворіють населеними пунктами

Холод, прогнила підлога і непрацюючий апарат УВЧ —такий фельдшерсько-акушерський пункт у селі Тропова Могилів-Подільського району, де із 165 обстежених селян не знайшлося жодної здорової людини.

Коли під час обстеження пацієнтки тонометр для визначення артеріального тиску «зашкалив» за межу максимальної позначки, лікарі Вінницького обласного госпіталю для інвалідів і ветеранів війни, які проводили виїзний медичний огляд жителів села, подумали, що прилад дав збій. Втім, даремно медики нарікали на тонометр. Інший прилад видав той само результат. У кожного із 165 обстежених зафіксували відхилення від допустимих параметрів артеріального тиску. Вісім із дванадцяти інвалідів і учасників війни отримали направлення на операцію в обласний госпіталь для інвалідів і ветеранів війни. Лікування потребують усі, хто звернувся до приїжджих медиків. Такий висновок 11 лікарів, які працювали в селі, після обстеження пацієнтів на апараті ультразвукової діагностики, флюрографі, електрокардіографі, функціональної діагностики, а також проведення лабораторних досліджень крові.

— Ми не вперше направляємо фахівців у села області, — каже головний лікар Вінницького обласного госпіталю для інвалідів і ветеранів війни Валерій Бабійчук, — але ситуація скрізь однакова: у селах, де ми побували, не знайшли жодної здорової людини. Мешканці сільських населених пунктів потребують постійного медичного контролю і лікування, а де вони можуть його отримати? Про профілактичну роботу взагалі годі й говорити, про неї забули давним-давно. А в ідеалі лікар мав би йти до хворого, а не навпаки. Колись так воно й було, я сам сім років відпрацював у глибинці, але такої занедбаної ситуації з медичним обслуговуванням селян, як нині, ще не бачив за довгі роки своєї медичної практики.

Віктор СКРИПНИК.

Вінницька область.