Вартість одного квадратного метра житла на Полтавщині можна здешевити до 250 —300 доларів — стверджує голова обласної державної адміністрації Валерій Асадчев. Це дасть змогу тисячам полтавців вирішити квартирне питання. Оскільки за нинішніх цін, які діють на ринку нерухомості, придбати власне житло для більшості людей було нездійсненною мрією.

Першою ластівкою став будинок в селі Щербанях Полтавського району. Там один квадратний метр коштував 500 дол., тоді як середня ціна у Полтаві перевищує тисячу доларів. «Здешевити вартість житла вдалося дуже просто», — каже Валерій Асадчев. Він попрохав місцеву раду не брати великих поборів із забудовника. На окремих територіях із будівельників беруть 50—60 відсотків податків від вартості будівництва. В даному разі — лише п’ять. Відповідно і вартість житла вийшла вдвічі дешевшою. Але й це не межа, якщо на повну потужність запрацює програма будівництва доступного житла, яку ініціював Президент України Віктор Ющенко.

Принцип здешевлення житла згідно із цією програмою фактично апробований на Полтавщині. Інвестор безплатно отримує ділянку для будівництва. За рахунок держбюджету на місці будівництва роблять необхідні інженерні роботи — будівництво мереж водопостачання, водовідведення тощо. Відповідно ці витрати вже не лягають на будівельників і не позначаються на вартості житла. Таким чином один квадратний метр реально здешевити до 250—300 доларів. Цим шляхом пішли в Молдові. Президент Володимир Воронін виділив чеським забудовникам безплатно цілий масив у Кишиневі. Але при цьому поставив умову: збудувати певну кількість житла за доступною для населення ціною. В Україні також хочуть зробити велику ставку на іпотечне кредитування. Якщо підключити до програми будівництва доступного житла іпотечні установи, річні відсоткові ставки кредитів будуть знижені до трьох-чотирьох відсотків. Таким чином дедалі більше громадян матимуть змогу реально придбати власне житло.

— Доступне — це не значить безплатне, — каже Валерій Асадчев. — Це означає, що людина, яка працює, отримує перспективу купити квартиру в найближчому майбутньому. Бо за нинішніх цін дозволити собі це можуть одиниці. А якщо зменшити вартість квадратного метра до 500, а то й до 250—300 доларів, то можна назбирати за кілька років початковий внесок, взяти кредит під 3—4 відсотки і придбати житло.

Програму доступного будівництва Валерій Асадчев вважає вкрай вигідною і для самих громадян, і для держави. Адже розвиток будівельної галузі дасть поштовх для активізації суміжних галузей, нові робочі місця, відрахування до бюджету. І, зрештою, це має позначитися на розмірах ВВП. По суті, ввімкнеться так званий ефект мультиплікатора.

Поки що на Полтавщині відшліфовують механізми відповідної програми. І готуються побудувати вже другий будинок із доступним житлом — у Карлівці. А на останній нараді в облдержадміністрації, зокрема, порушили тему, як убезпечитися від спекуляцій на ринку нерухомості. Адже доступне житло можуть скупити посередники, котрі виставлять свою ціну. Тому пропонується обмежити на певний час перепродаж житла, збудованого за програмою. Тоді навіть можна буде ринковим методом (фактично державною інтервенцією) здешевити ціни не лише на ринку первинного, а й вторинного житла. А виграти від цього в кінцевому результаті має українець. У якого тепер з’явився реальний шанс придбати омріяне власне житло.

Полтавська область.