Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк вважає, що в Україні немає парламентської кризи. Про це, за повідомленням УНІАН, він заявив учора в Брюсселі під час зустрічі з Президентом Європарламенту Хансом-Гертом Пьоттерінгом. «Це звичайний робочий процес, який спрямовано на захист демократії», — зазначив А. Яценюк. Окрім того, Голова Верховної Ради зауважив, що він не впевнений у необхідності проведення дострокових парламентських виборів. «Я не впевнений, що країні потрібні дострокові вибори», — сказав він.

А. Яценюк зазначив, що, з одного боку, Конституція чітко передбачає: в разі, якщо парламент не працює протягом 30 днів, він може бути розпущений Президентом. «Усе залежить від політичних сил: хочуть вони працювати у Верховній Раді чи хочуть чергового туру цього порочного кола виборів», — вважає глава парламенту.

У свою чергу, Президент Європарламенту зауважив, що українські політики повинні більше думати про інтереси України. «Моя порада — побачити інтереси країни, але думати кожен день над тим, хто стане кандидатом у президенти чи прем’єри через 2—3 роки», —сказав Х. Пьоттерінг. За його словами, перед Україною — тривалий шлях до стабільності економіки і демократії. «І що серйозніше працювати, то більше шансів наблизитися до ЄС», — наголосив Президент Європарламенту. Також він висловив переконання в тому, що на перше місце політикам потрібно ставити інтереси України, на друге — інтереси політичних партій і лише на третє — персональні амбіції.

Під час дводенного візиту до Брюсселя (26—27 лютого) також заплановано зустрічі А. Яценюка з лідером фракції Європейської народної партії у Європарламенті Жозефом Доулем, керівником Комітету в закордонних справах Європейського парламенту Яцеком Саріуш-Вольським, віце-президентом Європейського парламенту Мареком Сівецом, іншими високопосадовцями європейських інституцій. Планується, що А. Яценюк візьме участь у 10-му засіданні спільного Комітету парламентського співробітництва Україна—ЄС, проведе переговори з Головою Палати представників парламенту Бельгії Германом ван Ромпеєм, обговорить з Європейським комісаром з питань енергетики Андрісом Пібалгсом питання взаємодії України з країнами Європейського союзу в сфері енергетики.

У ході зустрічей Голови Верховної Ради України з Генеральним секретарем Ради ЄС, Верховним представником ЄС з питань загальної зовнішньої політики і політики безпеки Хав’єром Соланою, Комісаром з питань Європейської політики сусідства та зовнішніх відносин Бенітою Ферреро-Вальднер планується обговорити низку питань, що стосуються співпраці України з Європейським союзом.