За ініціативою депутатів і громадської організації «Асоціація споживачів комунальних послуг «Аврора» місцева громада Красноперекопська (АРК) уперше виступила проти необгрунтованих тарифів і неякісних послуг комунальників.

— Більшість громадян уже звикли, що зростання цін на продукти, товари й послуги постійно випереджає зарплати й пенсії, — каже голова асоціації «Аврора» Валентин Говзан. — А чимало навіть не знають, що існує державне регулювання цін. І згідно із Законом «Про житлово-комунальні послуги» зростання прибутків населення має випереджати підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги. Людям набридло самотужки боротися з дірявими дахами, дірками у під’їздах замість вікон, сміттям, яке не вивозять тижнями та сакраментальними відповідями комунальників, що «на все це бракує коштів». Тому й виникла громадська організація, яка відстоює права кожного й усієї громади загалом на якісні й прозорі комунальні послуги.

«Аврора» вирішила не обмежуватися прийомом численних заяв і скарг від жителів, а одразу виступила з вимогою, щоб представника організації включили в комісію міськради з перевірки якості й кількості наданих послуг й формування тарифів. Трапилося це відразу після минулорічної перевірки комунального житлово-експлуатаційного підприємства, яка виявила численні факти порушень. Приміром, встановили факти подвійного включення витрат на утримання будинків, споруд і прибудинкової території, а ще — додаткових послуг, зокрема, на зарплатню основного виробничого персоналу тощо.

Крім того, як повідомив В. Говзан, підприємство в порушення закону «Про тимчасову заборону на вилучення з громадян України пені за несвоєчасне внесення плати за житлово-комунальні послуги» брало з населення пеню в розмірі двох відсотків. Загалом за кілька місяців було необгрунтовано нараховано понад чотири тисячі гривень. Хоча ще минулорічного квітня прокуратура внесла припис про припинення вилучення пені на підставі звернення асоціації.

— Затверджений рішенням виконкому Красноперекопської міськради в липні 2006 року розмір плати за утримання будинків й прибудинкових територій є економічно необгрунтованим. З самого початку ми визначили його як невиправдано завищений і направили адміністративний позов про скасування рішення виконкому, — зауважує Говзан. В обмін на підвищення тарифів жителям пообіцяли надати аж 17 видів послуг, хоча ніхто їх не запитав: чи готові вони викладати за це додаткові гривні, чи вимушені обійтися меншим їх набором.

«Аврора» все-таки домоглася від виконкому повернення до старих цін. Замість тарифу 0,94 грн. за метр в п’ятиповерхівках і 1,25 грн. в дев’ятиповерхівках, з першого січня поточного року діє встановлений раніше тариф: 0,64 грн. в будинках без ліфтів, і 0,79 грн. в будинках з ліфтами. Виграли й тривалу битву за воду: плата за неї стала для красноперекопців на 0,5 грн. менше.

А доки триває судовий розгляд поданого «Авророю» позову, жителі «взяли тарифи у свої руки» й ухвалили на громадських слуханнях одноголосну резолюцію. В якій рекомендують, зокрема, міській владі проводити громадські слухання з соціально значимих питань міського життя та «круглі столи» за участю представників громадськості, на яких обговорюватимуть проекти рішень, що стосуються соціальних питань.

До речі, «постріл «Аврори» почули на всьому півострові. Як підрахували експерти, пропоноване підвищення тарифів на ЖКП є сьогодні економічно необгрунтованим і в інших містах автономії. Адже в «нові» тарифи негласно включають проблему витоків води й дірявих труб і навіть... «автомобільні обновки» для чиновників.

Споживачі нарешті зрозуміли: згуртовуючись у подібні асоціації, вони самі здатні вирішувати кому, скільки й за що платити.

Крим.