Сєверодонецький з’їзд-2 пройде 1 березня

— Перший сєверодонецький з’їзд депутатів усіх рівнів виконав велике завдання, — пояснює голова Луганської облради Валерій Голенко. — Він остудив гарячі голови, які підводили країну до застосування силового варіанта. Він залишився в історії України як символ єдності й не дозволив порушити демократичні норми. Проводити його в іншому місці, крім Сєверодонецька, просто нерозумно.

За останнім задумом, форум матиме характер зустрічі народних депутатів зі своїми виборцями. Передбачається, що на зустріч прибудуть 120 парламентаріїв, а також імениті гості — посли країн Євросоюзу, представники Ради Європи, міжнародних правозахисних організацій тощо. Вважається, що в такому представництві є потреба, оскільки йтиметься на гуманітарному форумі насамперед про дотримання прав людини в Україні, про проблеми, пов’язані з демократизацією суспільства. Західні спостерігачі, запрошені на з’їзд, як раз оцінять, в якому напрямі на шляху до демократії розвивається Україна.

— Ми ще не провели з’їзд, нічого не сказали, а нас уже намагаються покарати. За що? — обурюється Валерій Голенко. — СБУ проводить розслідування, йдеться про порушення кримінальної справи... Виходить, ми поцілили саме в точку, зачепили проблему, яку в нашій країні не хочуть розв’язувати. Наприклад, сьогодні окреслилася очевидна тенденція до спроб позбавити самостійності, задушити органи самоврядування. Сьогодні їх ставлять під вертикаль Президента, а це — порушення демократичних засад. І про це ми говоритимемо на з’їзді.

Валерій Голенко не відкидає, що 1 березня можуть виникнути різні провокації, і вважає, що на це людей штовхають уже сьогодні. «Хто потім візьме на себе відповідальність?» — запитує він.

Підготовка до сєверодонецького з’їзду-2 обростає всілякими чутками й подіями. Днями до приміщення Льодового палацу невідомі кинули бойову гранату. На щастя, вона була навчальна, найгіршого не сталося, але сам факт посилив пристрасті навколо з’їзду. А тут ще міський голова Сєверодонецька Володимир Грицишин заявив, що на його адресу надходять анонімні погрози життю і здоров’ю його особисто і його родини з боку невідомих людей. Анонімні особи намагаються схилити його до «... відмови від принципової позиції про недоцільність використання Льодового палацу спорту в Сєверодонецьку для проведення з’їзду депутатів, також проведення альтернативних заходів у цей період, ініційованих окремими народними депутатами й суспільно-політичними об’єднаннями». У зв’язку з такими погрозами СБУ спрямувала до Сєверодонецка групу співробітників «для вживання невідкладних заходів із встановлення осіб, причетних до здійснення протиправних дій». Крім того, за інформацією прес-служби СБУ, задіяно підрозділ центру спецоперацій з боротьби з тероризмом «для забезпечення особистої безпеки міського голови Сєверодонецька й недопущення здійснення злочинів терористичного характеру». Одне слово, що далі в ліс, то більше дров.

Відповідаючи на запитання луганського інформагентства «Схіd. іnfo», чи порушуватимуть делегати з’їзду питання про федералізм, народний депутат Віктор Тихонов відповів так: «Знаю, що в доповіді цього не буде. Основна доповідь буде присвячена імплементації Європейської хартії місцевого самоврядування. Але у виступах... Буде чотири тисячі делегатів, хіба про це заборонено говорити?»

Утім, деякі спостерігачі вважають, що всі ці пристрасті навколо сєверодонецького з’їзду-2 створені штучно. Ніякої небезпеки для України цей форум не має. З другого боку, все в нашому житті, по суті, керовано. І якщо виходити з цієї логіки, а не керуватися одними емоціями, то проведення з’їзду цілком можна було б поставити на службу тим, хто є сьогодні затятим його супротивником.

Луганськ.