Баскетбол. Новий тренер чоловічої збірної України Валентин Мельничук розповів кореспондентові «Голосу України» про перспективи команди в кваліфікаційному раунді чемпіонату Європи 2009 року.

Відомий народний вираз «новачкам таланить» ніяк не підтверджується результатами жеребкування. За вихід на Євро-2009 українці посперечаються з однією з найсильніших команд світу — Францією, а також традиційно сильними Туреччиною і Бельгією.

Пан Мельничук сказав, що не слід драматизувати ситуацію і скаржитися на долю. Необхідно сумлінно готуватися до боротьби і підтверджувати свою силу на майданчику. Формула успішного виступу в кваліфікаційному раунді, на його думку, дуже проста. Обов’язкові перемоги вдома та один успіх на виїзді.

«Поки що першочергове завдання — створити тренерський штаб — команду однодумців, де кожний відповідав би за результат. Це дуже важливо!» — зазначив тренер. —Окрім того, баскетболісти повинні поважати себе і вірити у здатність грати на високому рівні. Без віри і бажання нічого не зробимо».

А ще наставник збірної переконаний, що не варто зациклюватися на суперниках. Набагато важливіше розв’язати власні проблеми. Головна з них та, що тільки троє наших баскетболістів беруть участь в іграх на високому міжнародному рівні. Натомість у тих само французів або турків практично всі гравці збірної мають ігрову практику або в Євролізі, або в НБА. Тому наша мета — поступово, через тренування і міжнародні турніри, допомагати нашим баскетболістам у набутті такого досвіду.

Ще однією ключовою проблемою українського баскетболу Валентин Мельничук назвав засилля легіонерів. Як наслідок — українці не мають належної ігрової практики у своїх клубах. Щоб виправити ситуацію, потрібно, за словами тренера, перейняти досвід Росії. Там на майданчику постійно перебувають щонайменше два російських спортовця.

Щоб переглянути всіх кандидатів до української збірної (є список із 36 чоловік), а також додати хлопцям упевненості, ФБУ вже розробила міжнародний календар підготовки. Через ігри з провідними збірними наші гравці отримають необхідний досвід і повірять в свої сили.

Як повідомив Валентин Мельничук, з 26 по 29 травня відбудуться тренувальні збори в Києві. Потім чотири дні команда України готуватиметься у Франкфурті (Німеччина). А вже звідти вирушить до Італії. Там вона зіграє з місцевою збірною, а 8-10 червня візьме участь в турнірі чотирьох команд. Після повернення додому гравці отримають індивідуальні плани підготовки. «Сподіваюся, що хлопці їх виконають! Адже відпочивати професіоналам цілий місяць не гоже!» — зазначив Мельничук.