У Брюсселі —про співпрацю з Євросоюзом

Сьогодні Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк має здійснити робочий візит до Королівства Бельгія. У Брюсселі він планує зустрітися з Президентом Європейського парламенту Гансом-Гертом Пьоттерінгом, лідером фракції Європейської народної партії у Європарламенті Жозефом Доулем, керівником Комітету в закордонних справах Європейського парламенту Яцеком Саріуш-Вольським, віце-президентом Європейського парламенту Мареком Сівецом, іншими високопосадовцями європейських інституцій.

За даними прес-служби Верховної Ради, голова парламенту також планує взяти участь у десятому засіданні спільного Комітету парламентського співробітництва Україна—ЄС, провести переговори з Головою Палати представників парламенту Бельгії Германом ван Ромпеєм, обговорити з Європейським комісаром з питань енергетики Андрісом Пібалгсом питання взаємодії України з країнами Європейського союзу в сфері енергетики.

Під час зустрічей Голови Верховної Ради з Генеральним секретарем Ради ЄС, Верховним представником ЄС з питань загальної зовнішньої політики і політики безпеки Хав’єром Соланою, Комісаром з питань Європейської політики сусідства та зовнішніх відносин Бенітою Ферреро-Вальднер планується обговорити низку питань, що стосуються співпраці з Євросоюзом.

Що дорожчі цигарки,то менше курців

Щороку тютюнова епідемія «вбиває» 100 тисяч українців.

Подорожчання сигарет відповідно до рівня інфляції може зменшити поширеність тютюнокуріння в Україні та дати державному бюджету додаткові 10 мільярдів гривень. На цьому під час прес-конференції наголосив економічний експерт, колишній заступник міністра економіки Володимир Рябошлик.

За його словами, головна причина дешевизни сигарет —полегшене оподаткування. В 1999—2006 роках реальні ціни, з урахуванням інфляції, на тютюнові вироби зменшилися на 30 відсотків (в той час, як продукти харчування істотно дорожчають). А це робить цигарки більш доступними.

Прийняті наприкінці 2007 року зміни оподаткування призвели до істотного заниження ставок акцизу на тютюнові вироби. «Якщо раніше проводилося підвищення акцизів так, щоб вони зростали якомога менше, то тепер вже маємо відверте їх скорочення», — повідомив Володимир Рябошлик. На його думку, для того, щоб доступність сигарет залишалася хоча б на незмінному рівні, середня ціна пачки з фільтром має зрости з 2,5 до 3,4 гривні; без фільтру — з 80 копійок до 1,3 гривні. І це досить помірні зміни порівняно з іншими країнами, зокрема, відносно норм Європейського союзу.

Державна стратегія підвищення акцизів на тютюнові вироби наблизить країну до стандартів оподаткування в Європейському союзі. Костянтин Красовський, співробітник програми з контролю над тютюном бюро ВООЗ в Україні, вважає: нині українські ставки у двадцять разів менші за європейські.