Своїм указом від 21 листопада 2005 року № 1643 Президент визначив за необхідне підвищити ефективність державної політики у сфері регулювання земельних відносин, використання та охорони земель.

Стурбованість глави держави можна зрозуміти, оскільки «земельні» скандали стали повсюдним явищем. Недаремно у згаданому документі зазначалося: «Забезпечити належне оформлення права користування земельними ділянками державної та комунальної власності суб’єктами підприємницької діяльності...».

Здавалося б, саме наближені до Президента структури й мали б найуважніше ставитися до будь-яких дій стосовно землі. Та до редакції потрапили документи, які змушують засумніватися у такому твердженні.

Державне управління справами направило лист (№ 01-10-2370 від 10.09.07) до Козелецької районної державної адміністрації Чернігівської області, в якому просить «прийняти розпорядження про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо припинення права постійного користування земельною ділянкою загальною площею 240 гектарів, яка перебуває в користуванні Державного підприємства «Чайка»...».

Зверніть увагу на час, обраний для зміни користувача землею. Це вересень минулого року, коли країна та її очільники переймалися виборами до парламенту, а відтак чиновники отримали певну свободу у своїх діях.

Ще більше насторожує оперативність, з якою в. о. голови Козелецької РДА Леонід Мисливець заходився виконувати прохання ДУС. 13 вересня 2007 року він видав розпорядження № 396 про дозвіл на розробку проекту землеустрою стосовно припинення права постійного користування земельною ділянкою ДП «Чайка».

Хто бодай раз на законних підставах пробував стати землевласником або хоч землекористувачем, той знає: справа марудна і тривала. Узгоджень, дозволів, розпоряджень стільки, що не те що за декілька місяців, а й за рік не впораєшся. А от доручення п. Мисливця виконувалося з небаченою швидкістю. Вже 19 листопада 2007 року Головне управління земельних ресурсів у Чернігівській області проект землеустрою погоджує. Щоправда, за умови виконання чотирьох зауважень. Очевидно, їх вирішили за лічені години. Бо того ж 19 листопада 2007 року за № 473 з’явилося на світ чергове розпорядження Козелецької РДА, де згаданий проект уже затверджувався!

Тепер тим, хто стоїть, радимо сісти або спертися на щось міцне. Бо за 9 днів, а саме 28 листопада 2007 року, п. Мисливець видав ще одне розпорядження за № 402: «Про надання дозволу на складання проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність громадянам для ведення особистого селянського господарства...».

Оцих потенційних хліборобів назбиралося аж 120 осіб, кожний отримав по 2 гектари. Знову-таки, громадяни країни мають право на землю, як і на інші природні багатства. Та сумнів викликає той факт, що у списку із 120 претендентів у жодного не вказано ні адреси, ні дати народження, ні якихось інших відомостей, окрім ПІБ.

Отакі недоречності, невизначеності характерні для дій не лише охочих до землі в Козельці.

Мабуть, саме поширеність негативних явищ і змусила Президента в рішенні РНБО від 18 січня 2008 року зазначити: «Сфера земельних відносин, уражена корупцією, стала сприятливим середовищем для діяльності організованих злочинних угруповань, у тому числі із залученням працівників органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, правоохоронних органів».

Тут постає ще одне запитання: що знав про всю цю справу голова Чернігівської ОДА Володимир Хоменко? Якщо знав, то чому не звернув увагу на певні «особливості» дій в. о. голови Козелецької РДА?

Хоча до цієї райдержадміністрації треба було б придивлятися вже тому, що колишньому її голові Володимиру Французу на підставі зібраних під час слідства доказів прокуратурою Чернігівської області пред’явлено обвинувачення у скоєнні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України — одержання хабара в особливо великих розмірах шляхом вимагання. Зокрема, один із постраждалих стверджує, що за виділення земельних ділянок розміром 12 гектарів передав чиновнику 150 тисяч доларів США.

В яку суму можуть бути оцінені 240 гектарів? Порахуйте.

Чи не запаморочили, часом, усі оці цифри голову Леонідові Мисливцю? А може, ця дивна арифметика докотилася й до області? Принаймні не віриться, щоб п. Хоменко нічого не чув про справу В. Француза.

Хоч би як там було, а до глави держави подібна інформація доходить. Констатація Президентом корумпованості сфери земельних відносин базується не на теоретичних викладках, а на глибинному знанні суті цих оборудок і їх причини. Оскільки в тому ж розпорядженні РНБО підкреслюється: «Головною причиною наростання негативних тенденцій у сфері регулювання земельних відносин є критичне зниження ефективності функціонування органів виконавчої влади з питань земельних ресурсів і державного контролю за використанням і охороною земель...».

Глава держави також називає шляхи подолання негативних явищ, бо чітко зазначає: «Визнати недостатніми дії правоохоронних органів у 2006—2007 роках щодо забезпечення додержання земельного законодавства, протидії корупції та організованій злочинності у сфері земельних відносин».

Отож цілком природним було звернення редакції «Голосу України» до прокурора Чернігівської області Анатолія Василевського з проханням дещо прояснити ситуацію: «Відповідні матеріали щодо зміни користувача 240 гектарів були витребувані прокуратурою Козелецького району. Чи приватизовані ці 240 гектарів, на сьогодні підстав говорити про це нема. З тих матеріалів, які є, вбачається, що ДП «Чайка» відмовилося від 240 гектарів землі. В подальшому було розпорядження в. о. голови Козелецької райдержадміністрації про надання її 120 громадянам. Це, за неперевіреними даними, є мешканці Києва. Кожному виділено по 2 гектари для ведення особистого селянського господарства. Нині всі ці матеріали перебувають у Київському науково-дослідному і проектному інституті землеустрою, де розробляється відповідний проект. У зв’язку з цим ми поки що не можемо опитати 120 громадян, які подали заяви. Немає і протоколу зборів уповноважених ДП «Чайка», на яких нібито розглядалося це питання. Його треба перевірити. І після цього дати правову оцінку.

На даний час органи прокуратури заходів реагування щодо цього випадку не вживали. Після вивчення всіх матеріалів буде прийнято відповідне рішення. За наявності підстав буде вжито заходів реагування».

Прокурор повідомив, що матеріали з Києва йому надійдуть у вівторок.

Залишається сподіватися, що правоохоронці правильно розуміють настанови Президента і знайдуть зерно істини у цій далеко не простій справі.