Наприкінці минулого тижня в одному з приміщень обласного диспансеру радіаційного захисту населення розпочали безстрокову голодовку чорнобильці. Причина — побоювання, що в них відберуть їхній медичний заклад: сьогодні — дільничну лікарню, завтра — поліклініку, а згодом узагалі закриють диспансер. Ситуацію, що склалася, постраждалі від аварії на ЧАЕС розглядають як наступ на їхні права. А вона й справді неординарна. Уже сьогодні в чергах на стаціонарне лікування чорнобильці змушені простоювати по декілька місяців. Не з вини медперсоналу, а через обмежену кількість ліжко-місць.

— Чорнобиль забрав у нас здоров’я, а влада, схоже, не проти позбавити й життя, — обурюється голова громадської організації «Чорнобиль-Суми» Лідія Самко. — Можливо, хоч наша голодовка приведе її до тями і вона згадає і про мораль, і про совість.

Коментар начальника обласного управління охорони здоров’я Миколи Близнюка оптимізму також не додає. На його переконання, пікова ситуація назрівала давно. Обласний диспансер радіаційного захисту населення був створений на базі лікарні лікувально-санаторного управління 17 років тому і нині надає спеціалізовану медичну допомогу в регіоні всім дорослим чорнобильцям. Контингент, дай Боже. Зважте, що з 8 тисяч наявних в області ліквідаторів у Сумах сьогодні проживає четверта частина — 1923 особи. І весь цей час вони обслуговувалися за дільнично-територіальним принципом. Крім цього, спеціалісти диспансеру щорічно здійснюють близько двохсот виїздів у райони, до сільських жителів, під час яких оглядають майже 3,5 тисячі осіб і здійснюють до однієї тисячі ультразвукових обстежень.

Усе було б добре, якби каменем спотикання не стало кадрове питання. Початок проблемі фактично поклало Міністерство охорони здоров’я України, яке у 2000 році видало наказ № 33 «Про штатні нормативи та типові штати закладів охорони здоров’я», й відтоді штатний розпис сумського лікувального закладу перестав відповідати нормативам. Вищезгаданий епістолярний шедевр Мінохорони здоров’я передбачає лише ведення консультативного прийому в поліклінічному відділенні та наявність терапевтичного і неврологічного відділень. А ось штатні посади кардіологічного і хірургічного відділень розраховані за нормативами обласних лікарень. Дільнична служба в радіаційному диспансері взагалі не передбачена. А це ні мало ні багато — понад 21 штатна одиниця. З 2001-го до минулого року проблему вдавалося розв’язувати розпорядженням голови облдержадміністрації. Однак цього року головне фінансове управління визнало недоцільність прийняття такого розпорядження головою ОДА, оскільки «це не в його компетенції».

Тож розв’язати проблему може лише перегляд штатного розпису в радіаційному диспансері, медики якого через безглуздість наказу семирічної давнини опинилися в ролі стрілочника. Управління охорони здоров’я в Сумській області вже звернулося до МОЗ із проханням дати дозвіл на понаднормативні штати для сумського диспансеру радіаційного захисту населення. У міністерстві відреагували своєрідно: замість наказу надіслали лише дозвільний лист. Отож залишається чекати, доки з міністерських чиновників зійде затемнення. І що швидше, то краще. Для них же самих. Адже постраждалі від аварії на Чорнобильській АЕС сумчани вирішили стояти до кінця.

Суми.

P. S. Минулої п’ятниці, рівно за тиждень від початку голодовки, під час якої через різке погіршення стану здоров’я троє людей потрапили до стаціонару лікарні, сумські чорнобильці припинили акцію. Голодувальники повірили владі, яка пристала на їхні вимоги, пообіцявши не змінювати статус обласного диспансеру радіаційного захисту населення. У разі невиконання цих зобов’язань, чорнобильці пообіцяли відновити голодовку найближчим часом.