Шлях до Варшави і Берліна стане швидшим

Під час робочої поїздки на Волинь голова Державної служби автомобільних доріг Петро Кравчук разом із головами обласної ради Анатолієм Грицюком і облдержадміністрації Миколою Романюком ознайомився зі станом реконструкції автомобільної дороги Київ—Ковель—Ягодин та перспективами будівництва нового міжнародного автомобільного пункту пропуску Адамчуки—Збереже.

— Увага до цієї дороги сьогодні особлива, адже країна готується до проведення Євро-2012. Тож розбудова міжнародних магістралей є одним із наших першочергових завдань, — сказав голова «Укравтодору».

Також вони провели низку зустрічей із головами райдержадміністрацій, районних та сільських рад. «Шосе Київ—Ковель—Ягодин розширюється, а тому сьогодні дані доручення головам районних рад працювати з сільськими головами, власниками паїв, щоб по-державному підійти до вирішення проблеми відведення земель під цю важливу магістраль», — зауважив голова облради А. Грицюк. На зустрічі наголошувалося на необхідності прискорити будівництво нового міжнародного автомобільного пункту пропуску Адамчуки—Збереже, оскільки сьогодні в області на 190 кілометрів українсько-польського кордону існує лише два такі пункти: Ягодин—Дорогуськ і Устилуг—Зосін, що створює певні труднощі для громадян. Нині вже розроблено техніко-економічне обгрунтування та кошторисний розрахунок вартості будівництва цього МАПП. Зокрема, для облаштування під’їзду до пункту пропуску Адамчуки—Збереже необхідно добудувати ще 21,6 кілометра автошляху.

Для довідки: автомагістраль Київ—Ковель—Ягодин зв’язує Україну з великими промисловими та адміністративними центрами Європи і, насамперед, із Варшавою та Берліном. Її загальна протяжність на території Волинської області — 155,7 кілометра, з яких 68,7 кілометра збігається з міжнародним транспортним коридором Балтійське море—Чорне море. За період 2002—2007 роки освоєно капіталовкладень на суму 117,7 мільйона гривень. Для завершення реконструкції автодороги (в межах області) та проведення капітального ремонту на 2008 рік необхідно близько 250 мільйонів гривень, а до кінця виконання робіт — 1633 мільйона гривень.

Микола ЯКИМЕНКО.

Волинська область.

Радяться керівники малих міст

За підтримки обласної ради в Новгороді-Сіверському відбулося розширене засідання правління секції малих міст Асоціації міст України та громад. Голова Чернігівської облради Наталія Романова та керівники органів місцевого самоврядування обговорили низку пропозицій для Верховної Ради та Кабінету Міністрів стосовно вирішення окремих наболілих проблем соціально-економічного розвитку. В прийнятій резолюції йдеться про необхідність забезпечення доступу органів місцевого самоврядування до земельно-кадастрової інформації, передбачення в державному бюджеті коштів на проведення оцінки земель та розробку генеральних планів розвитку населених пунктів, залишати земельний податок в місцевому бюджеті в повному обсязі тощо.

Сергій ПАВЛЕНКО.