Замість безлічі податків пропонують один

Комітет з питань податкової та митної політики спільно з Міністерством фінансів України провів міжнародну конференцію «Нові податки — час змінювати життя», на якій було презентовано програму «Справедливий податок» як одну з моделей реформування фіскальної системи. Відповідний проект закону нині перебуває на розгляді у Конгресі США. За словами конгресмена Джона Лідера, ідея «справедливого податку» полягає в тому, що він є загальнодержавним податком з продажу товарів та послуг кінцевим споживачам, включаючи державні закупівлі. Його запровадження передбачає скасування податку з доходів фізичних осіб, податку на прибуток підприємств, спрощені податки на бізнес, нарахування на фонд оплати праці до солідарних систем та майнові податки. Тобто сплачується один прозорий, зрозумілий податок, який доволі легко адмініструвати. Голова комітету Сергій Терьохін у своєму виступі зазначив, що ми маємо вивчати досвід розвинених країн, які набагато випереджають Україну в економічному розвитку, і висловив переконання в необхідності реформування фіскальної системи, зокрема, податку на додану вартість.

***

Комітет з питань національної безпеки і оборони проаналізував практику застосування державними органами влади Конституції і законів України. Результати аналізу направлено Президентові, Голові Верховної Ради, Прем’єр-міністрові, секретареві РНБО, Уповноваженому Верховної Ради з прав людини, Генеральному прокуророві.

Комітет погодився з висновком Рахункової палати щодо закону «Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України» про те, що він не узгоджується з окремими нормами Конституції та законодавства. Зокрема, що цим документом зупинено дію положень більш як ста законів країни, знижено рівень оплати праці та соціального захисту окремих категорій працівників.

Комітет також зазначив системність призначення на відповідальні державні посади виконувачами обов’язків без обмеження термінів їх перебування на посадах у такому статусі. Прикладом є ситуація у Службі безпеки України, яку вже більше року (з грудня 2006-го) тимчасово очолює призначений Президентом виконуючий обов’язки Голови СБУ, хоча керівник цієї служби, за Конституцією, призначається і звільняється з посади Верховною Радою за поданням Президента. До того ж протягом останнього року змінилися сім заступників голови цієї служби. Це «може призвести до небезпечного зниження професіоналізму в діяльності цього надзвичайно важливого державного органу», — йдеться в рішенні комітету.

***

Комітет з питань фінансів і банківської діяльності вирішив створити робочу групу щодо вдосконалення законодавчих механізмів фінансування будівництва. Таке рішення було ухвалено після розгляду проектів законів про внесення змін до Закону «Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю» (щодо захисту прав інвестора), про внесення змін до деяких законів України (щодо посилення захисту прав громадян, які здійснюють інвестиції в будівництво житла) та про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вдосконалення механізмів фінансування будівництва.

***

Спеціальна контрольна комісія з питань приватизації звернулася до Президента та Кабінету Міністрів у зв’язку з істотними застереженнями до приватизації окремих підприємств. Зокрема, комісія просить Президента зупинити дію розпорядження Кабінету Міністрів в частині виключення ВАТ «Одеський припортовий завод» з переліку господарських товариств, державні пакети акцій (частки) яких підлягають першочерговому продажу, оскільки його приватизація суперечить низці положень законів «Про приватизацію державного майна» та «Про трубопровідний транспорт». Також комісія прийняла рішення внести на розгляд Верховної Ради у першому кварталі 2008 року пропозиції про внесення змін до державної програми приватизації щодо кількості об’єктів, які підлягають приватизації та уточнення завдань щодо надходження коштів до держбюджету, а також проекту довгострокової Державної програми приватизації та відповідних змін до законодавства про приватизацію у термін до 1 вересня 2008 року.

За повідомленнями Інформуправління Верховної Ради.