Учора Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк продовжив зутрічі з парламентськими фракціями. Цього разу його співрозмовниками були представники коаліції — «Наша Україна — Народна самооборона» і БЮТ.

А напередодні глава парламенту зутрівся з регіоналами, комуністами та Блоком Володимира Литвина. Арсеній Яценюк закликав опозиціонерів «зробити крок назад, щоб потім зробити два вперед». Фракція Партії регіонів погодилася з пропозицією БЮТ провести у понеділок «круглий стіл», після якого і визначити шляхи розблокування пленарних засідань Верховної Ради. Водночас регіонали пішли на ще одну поступку: вони пропонують проект постанови, яка передбачає проведення референдуму лише перед вступом до Північноатлантичного альянсу, а не перед приєднанням до Плану дій щодо членства в НАТО.

Щоправда, у їхніх вимогах є ще декілька пропозицій, які можуть стати на перешкоді продуктивній роботі парламенту. Їх можуть підтримати і комуністи, які налаштовані не так миролюбно, як їхні колеги з попередньої антикризової коаліції.

У свою чергу Блок Володимира Литвина запропонував план виходу з парламентської кризи і, схоже, спробує на «круглому столі» виступити миротворцем, щоб єдиний законодавчий орган країни зміг виконувати свою головну функцію — творити правове поле країни.

Ще одна топ-новина минулого тижня: вихід із партії Народний Союз «Наша Україна» глави президентського секретаріату Віктора Балоги, його заступника Романа Безсмертного та чотирьох народних депутатів. Пішли навіть розмови про те, що буде формуватися нова пропрезидентська сила. У тому числі за участю частини депутатів від Партії регіонів.

Однак спершу глава держави Віктор Ющенко під час візиту у Францію не виключив, що у понеділок пройде дискусія на вищому партійному рівні «і колеги, які вийшли з партії, змінять свою позицію». Водночас лідер регіоналів Віктор Янукович в інтерв’ю Бі-бі-сі заявив, що в Партії регіонів розколу немає і ніхто не збирається залишати її лави. Натомість чергове соціологічне опитування свідчить, що ПР втрачає свій південно-східний електорат. За неї готові проголосувати лише сорок відсотків опитаних.

Невдало закінчилася і поїздка у Москву для Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко. Фактично їй дали зрозуміти, що фаворитом росіян залишається Віктор Ющенко. І підтвердили ті домовленості, яких раніше досягли президенти України і Російської Федерації. За одним винятком: до заборгованості у півтора мільярда доларів додалася заборгованість газова, у чотири з лишнім мільярда кубометрів блакитного палива.

Власне, наступний тиждень, схоже, і дасть відповідь на запитання: що візьме гору — порозуміння чи принципи?