Консультативно-дорадча рада з питань місцевого самоврядування та регіонального розвитку при Голові Верховної Ради розробила й затвердила основні заходи стосовно вдосконалення взаємозв’язків Верховної Ради VІ скликання з Верховною Радою АРК, місцевими органами виконавчої влади і органами місцевого самоврядування та їх асоціаціями.

Так, законопроекти, які стосуються регіону, розглядатимуться на виїзних засіданнях парламентських комітетів за участі представників місцевих органів влади, місцевого самоврядування та територіальних громад. Для ефективнішої співпраці з числа народних депутатів будуть утворені регіональні групи, які закріплюватимуться за Кримською автономією, областями, а також Києвом та Севастополем. Крім того, парламентарії звітуватимуть перед виборцями в єдиному законодавчому органі країни. А на місцях створять належні умови для прийому громадян народними депутатами.

Передбачається також проведення «круглих столів» з актуальних питань законодавчого забезпечення місцевого самоврядування із залученням експертів, фахівців, громадськості. До попереднього обговорення законопроектів залучатимуться не лише Верховна Рада АРК і обласні ради, а й сільські, селищні та міські ради, а також добровільні об’єднання самоврядних органів.

Водночас з керівництвом Національної академії держуправління при Президентові буде погоджено графік проведення навчання посадових осіб органів місцевого самоврядування. Триватиме й видання методичних матеріалів «Місцеве самоврядування в Україні (Закон. Практика. Проблеми)».

А засідання консультативно-дорадчої ради відбуватимуться не лише у Верховній Раді, а й у регіонах.