Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко на засіданні уряду заявила, що під час перемовин у Москві уряди України та Росії домовилися про принципово нові методи співпраці. «Ми обговорили укладення стратегічної угоди між «Нафтогазом» і «Газпромом» на 25—30 років без створення будь-яких посередників. Україна повинна отримати стабільні контракти, а не так, як це має вигляд зараз, коли ці корумповані посередники укладають угоду раз на місяць, — сказала Ю. Тимошенко. — Я задоволена газовими переговорами з президентом, прем’єром і людьми, які представляють «Газпром».

Водночас Ю. Тимошенко повідомила, що уряд не володів усією інформацію про стан розрахунків між «Нафтогазом» і газовими посередниками. «Усі питання забезпечення України газом виглядають набагато складніше, ніж ми могли це уявити», — сказала прем’єр. Зокрема, за її словами, «Росукренерго» і «Укргазенерго» сформували безліч боргів України перед Росією.

Кабінет Міністрів на своєму засіданні також розглянув антиінфляційні заходи на 2008 рік і п’ять головних завдань для міністерств з виконання програми «Український прорив для людей, а не політиків». «Країна може бути спокійною. Наш уряд впорається з інфляцією, яка залишилась у спадок від колишньої урядової команди», — пообіцяла Юлія Тимошенко.

* * *

Нагадаємо, під час переговорів з керівництвом «Газпрому» було визначено чіткий план скидання з України боргів «Росукренерго» та «Укргазенерго». Про це повідомила Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко після візиту до Росії. За її словами, знайдено шлях ліквідації усіх боргів перед «Газпромом» за листопад і грудень минулого року. Юлія Тимошенко звернула увагу на те, що такого рішення не було, бо «Укргазенерго» та «Росукренерго» відмовлялися підписувати будь-які контракти чи акти передачі газу. При цьому, за словами прем’єра, ті документи, які пропонуються Україні, додатково створюють ще на мільярди доларів боргових зобов’язань. «І такі акти та угоди Україна більше підписувати не буде», — заявила Юлія Тимошенко.

Такі результати п’ятигодинної розмови з очільником «Газпрому» Олексієм Міллером озвучила пані прем’єр. За її словами, головним підсумком цих переговорів є усунення будь-яких посередників у газовій сфері. Як відзначила глава уряду, «ми зняли безліч проблем, які є в газовій сфері між Україною, «Газпромом» і поки що посередниками. «Усі подальші угоди щодо газових питань будуть підписані між господарюючими суб’єктами двох країн. З української сторони це буде винятково НАК «Нафтогаз України», — наголосила вона, передає прес-служба Кабінету Міністрів.

Однак офіційний представник «Газпрому» Сергій Купріянов повідомив, що НАК «Нафтогаз України» зможе одержувати газ за прямими контрактами тільки в 1-му кварталі 2008 року. «У зв’язку з тим, що «Нафтогаз» відбирав російський газ з 1 січня 2008 року взагалі без контракту, «Газпром» говорить про те, що ці обсяги можуть бути законтрактовані на «Нафтогаз України», — сказав пан Купріянов. Водночас він зазначив, що «в будь-якому разі йдеться тільки про перший квартал 2008 року — надалі мають працювати два спільні підприємства, домовленості про створення яких були досягнуті під час зустрічі президентів Росії і України в лютому цього року».

Офіційний представник «Газпрому» додав, що «спочатку всі ідеї стосовно тих або інших посередників при постачанні газу до України були українськими, а не російськими». «І зараз ідеться про те, що постачаннями займатимуться не посередники, а спільні підприємства «Газпрому» і НАК «Нафтогаз України», — зазначив Cергій Купріянов. Він також заявив, що повідомлення про те, що уряд України домовився про погашення боргу за 2007 р. за ціною 130 дол. за 1 тис. куб. м не є «новою інформацією або новою домовленістю: про це ми домовилися ще 12 лютого під час зустрічі президентів України і Росії за участі голів «Нафтогазу» і «Газпрому», повідомляє УНІАН.

На знімку: Перший віце-прем’єр-міністр України Олександр Турчинов і Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко.

Фото Володимира РЕПІКА (Укрінформ).