У селі Широка Балка, що в Білозерському районі на Херсонщині, у місцевому «осередку» дитячого дозвілля з’явилося блакитне паливо. Чимало зусиль для цього доклали районна та сільська влада.

Тепер широкобалківським матусям не доведеться сушити голову: куди на зиму прилаштувати малечу? Бо лиш опускався стовпчик термометра на вулиці, холоднішало й у приміщенні дитсадка. І малят протягом робочого дня доводилося «розквартировувати» по бабусях, сусідах та знайомих. І так одинадцять зим поспіль.

А поштовхом до газифікації слугували... дитячі пісеньки! Два роки тому, коли об’їжджав район, голова облдержадміністрації Борис Сіленков завітав у Широку Балку. Чув, що місцевий дитсадок — найкращий у районі за результатами педагогічних показників. Дітлахи, як ведеться, піднесли високому дядечку хліб-сіль, затанцювали-заспівали. А в коломийках і йшлося про те, що хороший дитсадок був би ще кращим, якби сюди прийшло тепло. Коломийки взяли до виконання. Отож при дітях, батьках та педколективі Борис Віталійович і дав обіцянку.

— Щоранку на порозі у мене був сільський голова Іван Самійленко, — згадує завідувачка дошкільного закладу Зінаїда Шевченко, — і запитував: що робимо сьогодні? Допомагав і кошти пробивати, й силу робочу підбирати, й матеріали необхідні.

Зустріти зиму з теплим дитсадком, вочевидь, було своєрідним бойовим хрещенням для Івана Дмитровича. Його попередник на посту сільського голови трохи попрацював. Отож сільський вчитель і виставив свою кандидатуру. «Цікаво стало, чи дійсно поважають люди. Хотілося перевірити свій рейтинг» , — каже Іван Самійленко.

Плече допомоги у вирішенні проблеми підставила й районна влада. Взагалі той факт, що в Білозерському районі значно поширилася газифікація, голова райдержадміністрації Валерій Артюшенко називає втіленням соціальних ініціатив Президента України. Факел у «Світлячку» — далеко не всі кроки назустріч сільським людям. Від села до села пішло тут блакитне паливо, трохи-потроху оживає «соціалка», більш-менш розібралися із земельними питаннями, хоч і залишаються вони, зазначає голова Білозерської райради Володимир Карась, найнагальнішими на особистих прийомах громадян.

Утім, є ще резерви. У тій же Широкій Балці, каже сільський голова, є ще не використані резерви. Все ж таки широкобалківським селянам пощастило: основна земля перебуває в обробітку сусіднього господарства-агрофірми «Білозерський», керованого досвідченим головою, Героєм України Віктором Сілецьким. Отож 52 відсотки працездатного населення села мають офіційну роботу, а це — податки до сільської громадської скарбниці. Невдовзі чисельність робітничого класу зросте — невикористовуване, одне з приміщень того самого дитсадка сільська рада здала підприємству з виготовлення кулінарних напівфабрикатів — для селян з’явиться 40 робочих місць.

— Звісно, проблем багато, — зазначає сільський голова Широкої Балки Іван Самійленко, — насамперед водозабезпечення. Нині міркуємо над проектом, як зробити, щоб, наповнивши башту, вода по селу йшла самопливом, за рахунок природного ландшафту, з вищої точки до нижчої. Це ж яка економія електроенергії буде! Люди це оцінять, адже вже зараз, коли навели лад у графіку, особливо влітку, у сезон поливу, рівень платежів досяг 96 відсотків.

З нагоди запалення факела у «Світлячку» відбувся дитячий концерт для гостей. І знову з коломийками. Дітвора дякувала спонсорам — місцевим фермерам та підприємцям, котрі й телевізор подарували, й харчами підсобляють.

На знімку: «Тепер у нас тепло!».