Звернення членів Комітету Верховної Ради України з питань сім’ї, молодіжної політики, фізичної культури, спорту та туризму до олімпійських чемпіонів, чемпіонів світу та Європи, всіх відомих людей у галузі фізичної культури та спорту

Зважаючи на те, що в нинішній час здоров’я, соціальне самопочуття населення України є визначальною ознакою сталого розвитку нашого суспільства, основою життєспроможності держави, Комітет Верховної Ради України з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму звертається до усіх відомих людей в галузі фізичної культури та спорту з проханням сприяти гармонійному розвитку громадян, зокрема молоді.

Проблеми здоров’я українського народу значною мірою обумовлюються загальнопланетарними наслідками науково-технічної революції, які нерідко справляють негативний вплив на фізичне та соціальне середовище існування людини, і, що особливо небезпечно, — на стан духовного та фізичного здоров’я підростаючого покоління.

Упродовж останніх років відбувається підвищення кількості молоді, яка курить, збільшується вживання алкогольних напоїв серед підлітків, зростає захворюваність, серед молоді поширюються хвороби, зокрема загрозливих масштабів набули такі соціально небезпечні недуги, як туберкульоз, хвороби, що передаються статевим шляхом, СНІД, алкоголізм, наркоманія.

Стан здоров’я української молоді настільки незадовільний, що знижує рівень національної безпеки країни, її оборонний потенціал, ресурс розвитку суспільства. Існує нагальна потреба у зміні підходів до розв’язання проблем здоров’я молоді. Від вирішення завдань виховання здорового покоління, збереження та зміцнення його здоров’я протягом подальшого життя значною мірою залежить стан продуктивних сил країни, її інтелектуальний, духовний, економічний, оборонний потенціал, загалом ресурс і перспективи суспільного розвитку.

Розв’язання проблем здоров’я дітей, підлітків, молодих людей є пріоритетним напрямом роботи Комітету Верховної Ради України з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму. І сьогодні ми звертаємося до еліти українського спорту, яка на найпрестижніших світових форумах, завдяки своїм вольовим якостям, відданості справі, патріотизму стала яскравим взірцем для мільйонів громадян нашої держави: не брати участі в рекламуванні алкогольних, слабоалкогольних напоїв (пиво) та тютюнових виробів на екранах телебачення під час трансляції спортивних програм, кіно- й телефільмів, в інших телепередачах, у рекламі на транспорті, на будинках та спорудах, на спеціальних тимчасових і стаціонарних конструкціях, на елементах вуличного обладнання, над проїжджою частиною вулиць і шляхів.

Члени комітету переконані, що ваш авторитет у суспільстві, видатні досягнення на міжнародній арені єднають Україну, піднімають рівень відповідальності та самовідданості, ви маєте стати гідним прикладом для нашої молоді в її самореалізації, спонукати її до зміни свого стилю життя на здоровий спосіб.

Ми впевнені, що особистості, які стали взірцем для мільйонів, поєднають масову фізичну культуру, здоровий спосіб життя для сприяння гармонійного розвитку підростаючого покоління.

Віримо, що спільними зусиллями зможемо здолати всі негаразди в державі — поступово відновити втрачені стадіони та зали, збудувати нові басейни та велотреки, забезпечити всім необхідним дитячо-юнацькі спортивні школи, сприяти масовій фізичній культурі та спорту.

Знаємо, що шляхетність нашої спортивної еліти допоможе зруйнувати негативні стереотипи, які виникли в нашому суспільстві, і сприятиме вихованню підростаючого покоління заради щасливого майбутнього України.