21 лютого 2008 року в Інституті законодавства Верховної Ради України відбулося чергове засідання «круглого столу» на тему «Правові та соціально-економічні засади підготовки змін до бюджету-2008».

Засідання відкрив директор інституту, член-кореспондент НАН України О. Копиленко, який відзначив системну роботу «круглих столів» та науково-практичних семінарів в інституті і, зокрема, підкреслив велику актуальність та соціально-економічне значення здійснення науково виваженої бюджетної політики.

Побажавши учасникам «круглого столу» активної і плідної дискусії, професор О. Копиленко зауважив, що законодавчо-правове забезпечення процесу бюджетобудування в Україні є вельми важливою проблемою, яка вимагає постійної уваги з боку авторитетних науковців та політично не заангажованих експертів. Їх співпраця з народними депутатами та відповідними комітетами Верховної Ради України може стати запорукою ефективного законодавчого забезпечення бюджетної політики в нашій державі.

З доповіддю «Закон України «Про Державний бюджет України на 2008 рік: базові характеристики та основні пріоритети» виступив народний депутат Верховної Ради України першого—четвертого скликань, д. е. н., професор Черняк. Основним лейтмотивом його виступу була думка, що практично всі наші бюджети — по суті бюджети поточного моменту. Бюджет-2008 також обмежений винятково поточними економічними та соціальними потребами. Ні парламент, ні уряд не зазирають за межу річного горизонту. Тому в базовому фінансовому документі країни відчувається брак концептуального осмислення і стратегічної лінії. Це твердження підтримав, навівши приклади неадекватної бюджетної політики щодо промислових підприємств, народний депутат першого—четвертого скликань В. Мішура.

Досить активно обговорювалось питання «Резерви збільшення бюджетних надходжень та правові механізми їх активізації» (керівник департаменту фінансової політики Міністерства економіки України І. Лівий, завідувач кафедри фінансів Київського національного університету імені Тараса Шевченка І. Лютий, а також професор О. Чубукова, професор Г. Яловий).

Проблему «Оптимізація розподілу бюджетних видатків і посилення контролю за використанням державних коштів» висвітив д. е. н., професор Ц. Огонь (Рахункова палата України). У контексті висловлених пропозицій виступили д. е. н., професор В. Шевчук, д. е. н., професор М. Єрмошенко, доцент О. Розинка, А. Сменковський.

Основні напрями вдосконалення бюджетного законодавства були детально проаналізовані у виступах д. ю. н. О. Орлюк, д. ю. н., професора Н. Нижник. Світовий досвід у даному сенсі цікаво подав д. ю. н., професор О. Зайчук.

Підбиваючи підсумок роботи «круглого столу», перший заступник директора Інституту законодавства професор Т. Ковальчук зазначив, що вкрай важливим завданням в ідеології бюджетобудування є необхідність перенесення акценту з перерозподільчих пріоритетів на пошук джерел та резервів наповнення державної казни. Саме у цьому сенсі сформульовано рекомендації, які будуть запропоновані Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, Міністерству фінансів та Міністерству економіки України.