Учора Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк по черзі зустрічався з фракціями Партії регіонів, КПУ та Блоком Литвина. А в цей час регіонали і комуністи продовжували блокувати сесійну залу. Остаточне рішення щодо виходу з політичної кризи, як зазначив лідер фракції Партії регіонів Віктор Янукович, прийматиметься у понеділок під час «круглого столу» за участі глави парламенту.

На вчорашній зустрічі фракція озвучила дев’ять питань, які потребують першочергового вирішення. Зокрема, опозиція вимагає включити до порядку денного постанову щодо членства в НАТО, в якій зазначатиметься: рішення стосовно вступу до Північноатлантичного альянсу прийматиметься виключно після проведення референдуму. У змінах до Конституції щодо недоторканності окремих посадових осіб регіонали пропонують ввести норму, за якою правоохоронці можуть затримувати народного депутата після того, як його вину буде доведено в суді. Крім того, на їхнє переконання, закон має поширюватися на Президента і суддів.

Парламентарії також вимагають прийняти п’ять законопроектів, спрямованих на поліпшення життя громадян, зокрема, щодо встановлення нового прожиткового мінімуму із обов’язковим врахуванням цих змін в бюджеті 2008 року. Фракція Партії регіонів наполягає на тому, щоб визнати таким, що втратив чинність, закон про держзакупівлі.

Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк привітав бажання опозиції розпочати роботу, оскільки раніше був односторонній рух, а нині — він уже перейшов у русло двостороннього. На переконання глави парламенту, треба ухвалити такі рішення, які б дали змогу всім вийти переможцями. «Політичні цілі, які ставить опозиція чи більшість, загалом однакові, щоб держава працювала ефективно, — зазначив Арсеній Яценюк, — різниця лише у підходах». Аби нарешті зрушити вперед, наголосив Голова Верховної Ради, необхідно зробити крок назад. Тобто відкласти вирішення резонансних питань і зосередитися на соціальних.

* * *

«У всіх є чітке розуміння того, що так тривати не може. У нас є розбіжності, але є і шляхи їх вирішення у стінах Верховної Ради», — зазначив Арсеній Яценюк на зустрічі з фракцією комуністів. Компромісу, на його переконання, можна досягти, підписавши політичну угоду, яка максимально врахувала б інтереси всіх політичних сил. На думку ж лідера комуністів Петра Симоненка, угоду потрібно укладати винятково на тлі обіцянок, які політичні партії давали виборцям.

Загалом, на адресу глави парламенту лунало чимало закидів, зокрема, чи в змозі він публічно вибачитися за підпис, який поставив проти згоди парламенту. Петро Симоненко заявив, що його фракція відстоюватиме свою позицію щодо вступу в НАТО всіма можливими засобами.

«Компроміс один — проведення референдуму. Якщо Президент не хоче цього робити, то це зробить Верховна Рада», — наголосив він. На переконання лідера комуністів, відповідний референдум має відбутися у травні. А щоб остаточно вирішити це питання, необхідно ухвалити закон про основні засади внутрішньої і зовнішньої політики країни. Крім того, Петро Симоненко пропонує продовжити мораторій на продаж землі (і бажано не на один рік), внести зміни до бюджету стосовно захисту вітчизняного товаровиробника в умовах вступу країни до СОТ і скасувати податок на додану вартість.

У свою чергу Арсеній Яценюк зауважив, що всі пропозиції можуть бути реалізовані лише за однієї умови: якщо запрацює Верховна Рада. «Ми самі обрізаємо крила законодавчому органу», — зазначив він і закликав депутатів іти працювати. Щоправда, такий заклик обурив декого з комуністів.

* * *

Причина парламентської кризи — «надумане» питання НАТО, переконаний лідер фракції одноіменного блоку Володимир Литвин. Проблема, за його словами, полягає у тому, що коаліції у парламенті немає і не буде. «Нам кажуть, приєднуйтесь, ми навіть слова такого не сприймаємо. Бо виходить: колгосп створили, присилайте колгоспників», — наголосив лідер фракції.

Саме тому, переконаний він, криза не закінчиться, а коли дійде до межі, роботу розблокують, але заблокують з іншого приводу. «Нас нині б’ють і побоюються з усіх боків, бо ми говоримо правду. Але ми вибрали цей шлях і йтимемо ним і надалі, — сказав Володимир Литвин і додав: На жаль, нашу компромісну позицію розглядають як слабкість, і ми вирішили, що більше її не виявлятимемо».

У свою чергу, Голова Верховної Ради наголосив, що саме фракція Блоку Литвина може відіграти стабілізуючу роль. Крім того, він пообіцяв, що законопроект про державні закупівлі, який парламент нещодавно ухвалив у першому читанні, не буде допущено до другого, якщо там фігуруватиме Тендерна палата. Арсеній Яценюк пообіцяв, що всі озвучені пропозиції будуть включені до політичної угоди і обговорюватимуться публічно. І лише після цього буде ухвалено остаточний текст угоди, який, власне, і мають підписати усі політичні сили, представлені в парламенті.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.