Коли почула про інцидент у стінах колись шанованої альма-матер, я не повірила. Люди не можуть бути такі жадібні, такі аморальні й жорстокі, думала.

Я запрошувала закордонних друзів до нас, була горда, коли чула, що ім’ярек закінчив мій університет.

Тепер мені соромно навіть згадувати його, і ніколи в житті не запропоную вчитися в цьому розсаднику беззаконня й хабарництва.

«Тут лікарем стати не можна! — має бути написано на вході до вузу. — Ми порушуємо договірні зобов’язання, не поважаємо студентів, обманюючи їхні очікування й надії на майбутнє! Ми використовуємо посади в корисливих інтересах! Перебуваючи у нас, ви станете беззахисними, не зможете протистояти нам і домогтися справедливості».

Сьогодні тут навчаються більш як 1300 іноземних студентів. На момент вступу їх ознайомили з умовами проживання й розміром плати за весь період навчання. Але, провчившись кілька семестрів або курсів, студенти опинилися в дурнях.

Їм оголосили, що сума збільшується на 10 відсотків, і тих, хто не оплатить, не допустять до занять.

Як наслідок, жадібна адміністрація вузу обманює іноземців, які бажають здобути медичну освіту в Україні. Обман цей коштує близько 300 тисяч доларів на рік.

До того додайте, що вартість навчання щорічно збільшується на 200—300 доларів (2004-го — 1800, 2005-го — 2000, 2006-го — 2200, 2007-го — 2500). У жовтні 2007-го комісія з Києва «відкрила» очі наївному керівництву: гроші повинні надходити в бюджет держави. Тоді договори між університетом і першокурсниками ще не було укладено. Щоб не перераховувати гроші в бюджет і зберегти «свої» 10 відсотків, адміністрація вписала в договір 2500 доларів і не підвищила таксу, щоб не викликати невдоволення 500 закордонних першокурсників. Укласти договір довірили... фірмі-посереднику. Тепер ректорат вимагає від студентів минулого набору підписання нового договору, в якому передбачено плату в... 2550 «зелених».

В якій ще країні посередник бере за свої послуги протягом усього курсу навчання?

А тепер про мову навчання. Договором передбачена російська, а реально з першого дня пропонують безліч обов’язкової літератури українською. І ваші проблеми, якщо ви її не розумієте!

Іноземці не проти навчання державною мовою, але про це треба попереджати до укладання договору й запропонувати студентам підготовчий курс.

Але нікому це не цікаво, адже гість — це постійне джерело інвалютних грошей! А як легко вимагати у погано розуміючого медичні терміни першокурсника за здачу заліків та іспитів!

Студенти зверталися по «гарячій лінії» до МОНУ, але їм дали телефони галузевого міністерства, а там лише цікавляться їхніми прізвищами, нехтуючи самою проблемою.

Вона, до слова, хвилює не тільки спудеїв медвузів, тому що кількість незадоволених знаннями, отриманими в Україні, і ставленням до іноземних студентів, зростає з року в рік.

Австрія.