Сьогодні проблема не в дострокових парламентських виборах, а в загрозі парламентаризму. На цьому наголосив народний депутат від блоку «НУ—НС» Олесь Доній на вчорашньому «круглому столі» на тему: «Розпуск Верховної Ради: ритуальні погрози або реальність?», організованому Центром соціальної аналітики «Лівий погляд».

Українське суспільство, за його словами, ще не повністю готове до демократії. А найгірше те, що не хоче вчитися демократії. «За останні півроку було зроблено все для дискредитації парламенту і парламентаризму, починаючи від передвиборної кампанії, де всі основні проблеми суспільства зводилися до пільг, привілеїв депутатів. Після чого було засвідчено непрацездатність українського парламенту спільними діями двох сторін — біло-блакитними і помаранчевими», — зазначив Олесь Доній. Він вважає, що Конституційна рада має запропонувати українському суспільству новий варіант Конституції з посиленими президентськими повноваженнями. «Нині парламентаризм під загрозою. Якщо про це не почнуть говорити політичні експерти, журналісти, то найближчим часом нас чекає реформування нашого законодавства і Конституції в бік посилення авторитарних тенденцій. Тоді в цьому плані дострокові вибори ситуацію не змінять», — зауважив Олесь Доній.

Як наголосив народний депутат від Партії регіонів Тарас Чорновіл, усі ті, хто хоче, щоб парламент зберігся, повинні взятися і зробити так, щоб він працював регулярно та без збоїв, і довести, що парламент є дієздатним.