Як відомо, вже декілька років в Україні поетапно запроваджується нова система оцінювання знань випускників загальноосвітніх навчальних закладів. Взагалі, подібне тестування українські школярі проходитимуть учетверте. У 2003 році в незалежному оцінюванні взяли участь 3121 випускник і чотири університети — Київський національний університет ім. Т. Шевченка, Львівський національний університет ім. І. Франка, Національний університет «Києво-Могилянська академія», Харківський педагогічний університет ім. Г. Сковороди. Наступного року до процесу долучилися ще 27 вищих навчальних закладів, які погодилися приймати сертифікати з оцінкою від випускників, які пройшли незалежне тестування; у 2004 році — 2480 учнів, у 2005 році — 8700 випускників одинадцятих класів, у 2006 році — 41 000, у 2007 році — кількість зросла до 117 тисяч учасників зовнішнього незалежного оцінювання (26 відсотків від загальної кількості випускників 2007 року), 39 тисяч абітурієнтів, що складали тести, стали студентами вищих навчальних закладів.

Цього року вітчизняна освіта майже всеохопно переходить на систему зовнішнього оцінювання якості освіти, а також обов’язкового його використання під час вступу до вищих навчальних закладів. Нас чекає величезна та відповідальна робота, від результатів якої залежить подальший розвиток принципово нової системи оцінювання якості знань учнів та запровадження нових підходів до організації вступної кампанії до вищих навчальних закладів.

Протягом останніх місяців до комітету надходять звернення від майбутніх абітурієнтів та їх батьків, педагогічних та науково-педагогічних працівників, представників освітянських громадських організацій щодо зовнішнього незалежного оцінювання якості освіти та пов’язаного з ним вступу до вищих навчальних закладів. Як завжди буває — все нове має своїх прихильників та противників. Але справа вже в роботі. Тепер нашим головним завданням стає мінімізувати або в цілому виправити можливі недоліки, недоречності, які можуть завадити проведенню всеохопного незалежного оцінювання якості навчальних досягнень випускників.

Реагуючи на звернення, Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти 6 та 13 лютого ц. р. провів засідання комітету, де заслухав інформацію Міністерства освіти і науки України, Українського центру оцінювання якості освіти щодо проведення та результатів зовнішнього оцінювання якості освіти в 2007 році і хід підготовки до проведення оцінювання знань у 2008 році.

Цьому засіданню передували організовані комітетом «круглі столи» в місті Києві, Сумській і Львівській областях за участю Міністерства освіти і науки; Українського центру оцінювання якості освіти, керівників обласних, міських районних управлінь, відділів освіти, ректорів вищих навчальних закладів, директорів загальноосвітніх навчальних закладів, громадськості. Зібрано оперативну інформацію з областей щодо нагальних проблем проведення зовнішнього оцінювання. Тобто перед засіданням комітет мав повну картину того, що необхідно зробити, щоб велика справа була успішно втілена в життя.

Заслухавши та обговоривши інформацію Міністерства освіти і науки та Українського центру оцінювання якості освіти про організацію, проведення та результати зовнішнього оцінювання якості освіти в 2007 році і хід підготовки до проведення оцінювання знань у 2008 році, комітет відзначив, що в Україні проведену відповідну роботу щодо забезпечення реалізації конституційних прав громадян на рівний доступ до освіти, аналізу стану системи освіти та прогнозування її розвитку, посилення контролю за дотриманням Державного стандарту загальної середньої освіти. Створено Український центр оцінювання якості освіти і його регіональні підрозділи, апробовані технології і накопичений певний практичний досвід проведення зовнішнього незалежного оцінювання навчальних досягнень випускників загальноосвітніх навчальних закладів, закладені основи подальшого розвитку й удосконалення системи оцінювання.

Водночас в рішенні комітету зазначено, що першу постанову Кабінету Міністрів України про введення зовнішнього незалежного оцінювання якості освіти було прийнято ще 2004 року. Проте протягом наступних років урядом України так і не були вжиті належні заходи щодо законодавчого та нормативно-правового врегулювання процедури його запровадження. Не вирішені питання щодо адміністративної та кримінальної відповідальності за можливі порушення процедур зовнішнього незалежного оцінювання та розголошення змісту тестових завдань тощо.

Комітет звернув також увагу на наявність недоліків в організаційній роботі з підготовки до проведення оцінювання знань у 2008 році. Через недостатнє інформаційне забезпечення значна частина населення не обізнана з позитивним досвідом і результатами зовнішнього оцінювання якості освіти в 2007 році, з особливостями проведення цієї роботи в 2008 році, з тим, як це відобразиться на організації вступної кампанії до вищих навчальних закладів тощо. Ситуація, що склалася, потребує вжиття оперативних заходів, спрямованих на усунення інших недоліків і проблем, пов’язаних із проведенням тестування, а саме: підвищенням якості тестових матеріалів, узгодженням їх із шкільними програмами, забезпеченням конфіденційності результатів тестування, залученням педагогічних працівників до роботи в центрах, оплати їх праці, забезпеченням організованого підвезення випускників до місць тестування, особливо в сільській місцевості.

Комітет наголосив на тому, що Кабінету Міністрів України необхідно оперативно ініціювати зміни до чинного законодавства з метою законодавчого унормування зовнішнього незалежного оцінювання якості освіти. Чинні документи, такі, як Указ Президента України «Про невідкладні заходи щодо забезпечення функціонування та розвитку освіти в Україні» №1013/2005, нормативні акти Кабінету Міністрів України та Міністерства освіти і науки України, лист Президента України до уряду України від 28.11.2007 р. не повною мірою забезпечують нормативно-правові засади запровадження та подальшого вдосконалення зовнішнього незалежного оцінювання знань випускників загальноосвітніх навчальних закладів.

Комітет рекомендував Кабінету Міністрів України підготувати та внести в установленому порядку на розгляд Верховної Ради України відповідні зміни до законів України «Про освіту», «Про загальну середню освіту», відповідних кодексів України Кримінального та Кодексу про адміністративні правопорушення, інших законодавчих актів щодо унормування процедури проведення зовнішнього незалежного оцінювання знань випускників загальноосвітніх навчальних закладів та визначення відповідальності за порушення процедур незалежного оцінювання, розголошення змісту тестових завдань. Рекомендовано також проаналізувати стан фінансового забезпечення проведення зовнішнього незалежного оцінювання знань випускників загальноосвітніх навчальних закладів у 2008 році і вжити заходів щодо повного фінансового забезпечення його проведення, а також вжити додаткових заходів щодо збереження життя і здоров’я дітей під час проведення захотів щодо зовнішнього незалежного оцінювання знань, перевезення їх до місць тестування.

Рішенням комітету також рекомендовано Міністерству освіти і науки, Українському центру оцінювання якості освіти:

розробити і затвердити положення про громадський контроль і спостереження за проведенням зовнішнього оцінювання якості освіти в Україні, яким чітко окреслити обов’язки, повноваження громадських спостерігачів на всіх етапах зовнішнього оцінювання, зокрема, транспортування тестових матеріалів, їх зберігання, експертиза відповідності тестових завдань та методик державним стандартам загальної середньої освіти, зарахування до вищих навчальних закладів, а також порядок реєстрації громадських спостерігачів, лімітування їх кількості у приміщенні, де проводиться тестування тощо;

вжити оперативних заходів щодо усунення і мінімізації наявних ризиків під час проведення зовнішнього незалежного оцінювання знань випускників загальноосвітніх навчальних закладів; встановити жорсткий контроль за дотриманням умов прийому до вищих навчальних закладів під час проведення вступної кампанії 2008 року;

дати правову оцінку діям керівників вищих навчальних закладів, які проігнорували вимогу Міністерства освіти і науки України щодо визначення і своєчасного оприлюднення переліку сертифікатів Українського центру оцінювання якості освіти, які будуть зараховуватися для конкурсного відбору вступників на підготовку за напрямами (спеціальностями) для здійснення прийому до вищих навчальних закладів у 2008 році;

забезпечити всебічне інформування громадськості про проведення зовнішнього незалежного оцінювання знань випускників загальноосвітніх навчальних закладів і особливості вступної кампанії до вищих навчальних закладів;

врахувати пропозиції вищих навчальних закладів щодо збереження заочної форми навчання та надати право у 2008 році громадянам вступати на заочну форму навчання як за результатами зовнішнього незалежного оцінювання, так і за результатами здавання вступних іспитів.

Вищим навчальним закладам рекомендовано під час зарахування абітурієнтів до вищих навчальних закладів враховувати середній бал документа про загальну середню освіту, в разі набору ними рівної кількості набраних балів за сертифікатами зовнішнього оцінювання.

Сподіваємося, що зазначене рішення сприятиме успішному втіленню загальнонаціональної справи — об’єктивному оцінюванню навчальних досягнень випускників загальноосвітніх навчальних закладів, подальшому розвитку й удосконаленню системи оцінювання.

Володимир ПОЛОХАЛО, голова Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти, професор.