Комітет з питань соціальної політики та праці підтримує законопроект про внесення змін до Закону «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» (щодо черговості задоволення вимог при заборгованості із заробітної плати). Автори документа обумовлюють необхідність прийняття такого закону тим, що підприємства-банкрути, як правило, мають значну заборгованість із заробітної плати перед своїми працівниками, яка накопичилася протягом кількох років. Вимоги із заробітної платні вони переважно задовольняють у другу чергу, що часто не дозволяє розрахуватися з працівниками через нестачу коштів ліквідаційної маси. Такий стан справ, наголошують автори, безпосередньо порушує вимоги ст. 43 Конституції України.

Запропонованими змінами до чинного закону передбачається змінити черговість задоволення вимог кредиторів, зокрема, перенести вимоги щодо виплати заборгованості із заробітної плати з другої черги до першої.

* * *

Проект закону про внесення змін до Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» (щодо профспілкових виплат) пропонує парламенту відхилити Комітет з питань податкової та митної політики.

Законопроектом передбачається не включати до складу загального місячного або річного оподатковуваного доходу платника податку (тобто не оподатковувати) суми виплат чи відшкодувань (крім заробітної плати чи інших виплат та відшкодувань за цивільно-правовими договорами), які здійснюються професійними спілками своїм членам протягом року у відповідному розмірі. Він не має перевищувати суми місячного прожиткового мінімуму, чинного для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженої на 1,4 та округленої до найближчих 10 гривень, без будь-яких додаткових умов для всіх членів профспілок.

Під час обговорення голова комітету С. Терьохін підкреслив, що «запровадження цієї норми може призвести до значного зменшення надходжень до місцевих бюджетів, оскільки пропонується звільняти від оподаткування суми виплат або відшкодувань, які здійснюються профспілками, незалежно від рівня доходу члена профспілки, який її отримує, лише обмеживши такі виплати сумою, що зазначена у законопроекті».

* * *

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи не підтримує законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розпорядження земельними лісовими ділянками, що перебувають у державній власності».

Зміни до Лісового та Земельного кодексів України передбачають збільшення площі лісової земельної ділянки (10 га і більше), яку Кабінет Міністрів може передавати у власність чи надавати в постійне користування для нелісогосподарських потреб із земель, що перебувають у державній власності.

За словами автора, народного депутата Р. Ткача, «прийняття законопроекту дозволить удосконалити правовий режим земельних відносин».

Під час обговорення народні депутати, зокрема, наголошували, що «фактична лісистість території України становить лише 15,7 відсотка, а державною програмою «Ліси України» на 2002—2015 роки передбачено збільшити заліснення до 16,1 відсотка, тому прийняття законопроекту негативно вплине на виконання цієї програми».

* * *

Голова Комітету у закордонних справах Олег Білорус зустрівся зі спеціальним координатором Пакту стабільності у Південно-Східній Європі Ерхардом Бусеком та Надзвичайним і Повноважним Послом Австрійської Республіки Й. В. Йозефом-Маркусом Вукетічем. Вони обговорили широке коло питань українсько-австрійського співробітництва. Голова комітету відзначив динамічний характер відносин між Україною та Австрією і висловив готовність української сторони до активної співпраці на парламентському рівні.

Олег Білорус поінформував спеціального координатора Пакту стабільності та Надзвичайного і Повноважного Посла про поїздку Постійної делегації Верховної Ради України на Восьму зимову сесію Парламентської асамблеї Організації з безпеки та співробітництва в Європі, яка відбудеться з 20 по 23 лютого у Відні. Серед можливих питань, запланованих до обговорення, — ситуація навколо майбутнього статусу Косово.

Учора голова Комітету у закордонних справах Олег Білорус зустрівся з послом Сербії в Україні Гораном Алексичем. На переговорах, які відбулися на прохання сербської сторони, вони зосередили увагу на питаннях самопроголошення незалежності Косово. Зокрема, було обговорено заяву Міністерства закордонних справ України з цього питання.

Горан Алексич підкреслив, що «Сербія не вважає дійсним акт проголошення незалежності Косово, оскільки він не відповідає Конституції Сербії і міжнародним правовим актам». Посол наголосив при цьому, «що Сербія захищатиме свої права виключно мирними, дипломатичними, правовими засобами». Він також вважає, що «самопроголошення незалежності Косово може дестабілізувати ситуацію у всьому регіоні».

Олег Білорус, у свою чергу, висловив готовність до участі в подальшому обговоренні питання «щодо майбутнього врегулювання цієї загальної і глобальної проблеми».

Інформаційне управління апарату Верховної Ради.