Звернення

Шановна Юліє Володимирівно!

Звертаємось до Вас із приводу невиконання Національною комісією регулювання електроенергетики України (НКРЕ) протягом тривалого часу вимог чинного законодавства стосовно забезпечення нормального функціонування газорозподільчої системи держави, що унеможливлює створення належних умов і оплати праці, утримання в належному технічному стані газових мереж та споруд на них, розвиток та технічне переоснащення систем газопостачання, вирішення питань соціально-економічного розвитку трудових колективів.

Нехтування НКРЕ законами України «Про природні монополії», «Про ціни і ціноутворення», відповідних положень Господарського кодексу України, «Ліцензійних умов проведення господарської діяльності з розподілу природного і нафтового газу» та інших нормативних актів може в будь-який час призвести до непередбачуваних наслідків, виникнення техногенних катастроф, аналогічних тій, яка сталася у Дніпропетровську.

Унаслідок невиконання в повному обсязі пункту 3.8 «Ліцензійних умов...» тариф на транспортування природного газу розподільчими газопроводами щорічно затверджується НКРЕ на наступний (плановий) період несвоєчасно і не забезпечує відшкодування ВАТ з газопостачання та газифікації їх економічно обґрунтованих витрат, сплату всіх податків, обов’язкових платежів та бюджетних відрахувань і отримання прибутку.

Так, протягом листопада-грудня 2007 року всі розподільчі підприємства надали НКРЕ розрахунок своїх економічно обґрунтованих витрат на 2008 рік, але вже закінчився січень поточного року, а тарифи на транспортування та постачання природного газу на наступний (плановий) період газорозподільчим підприємствам, тобто з 1 січня 2008 року, не затверджені, і ВАТ з газопостачання та газифікації продовжують працювати на збиток.

До цього слід додати, що НКРЕ в черговий раз не прийняла в повному обсязі економічно обґрунтованих розрахунків ВАТ з газопостачання та газифікації стосовно розміру тарифів і запланувала їх підвищення лише в межах 15 відсотків, тоді як фактичного зростання тарифу на 2008 рік повинно бути, за розрахунками тієї ж НКРЕ, не нижче 30,8 відсотка.

У 2007 році, за попередніми даними, через невідповідність тарифів економічно обґрунтованим витратам підприємств ВАТ з газопостачання та газифікації мають збитки від господарської діяльності понад 400 млн. гривень, в тому числі у зв’язку з:

— установленням диференційованих цін на природний газ — понад 70 млн. гривень;

— відсутністю коригування (НКРЕ) тарифу на постачання та транспортування природного газу у зв’язку із зменшенням обсягів його транспортування і постачання — 140 млн. гривень;

— невідповідністю між нормативною чисельністю працюючих та чисельністю, прийнятою до розрахунку при встановленні тарифу на 2007 рік, — понад 100 млн. гривень.

— іншими причинами — понад 100 млн. гривень.

Зазначена ситуація призвела до того, що ВАТ з газопостачання та газифікації не змогли в 2007 році належним чином вплинути на технічний стан мереж та споруд на них, забезпечити функціонування газорозподільчої системи в нормальному, стабільному режимі, утримання обладнання та устаткування згідно з технічними характеристиками та вимогами технічних норм, зокрема, у зв’язку з тим, що фактична чисельність працюючих становила лише 75 відсотків від нормативної, плинність кадрів — від 8 до 28 відсотків, а заробітна плата працівників є найнижчою серед підприємств нафтового комплексу та загалом у промисловості України і становить відповідно 65 та 84 відсотки від середньої зарплати по нафтогазовому комплексу та промисловості.

Ураховуючи вкрай складну ситуацію, яка має місце на підприємствах газового господарства нині, вимагаємо:

— терміново встановити нові тарифи на транспортування та постачання природного газу на плановий 2008 рік, забезпечивши підвищення їх розміру порівняно з 2007-м не менше ніж на 30—35 відсотків, забезпечивши завдяки цьому відшкодування підприємствам необхідних економічно обґрунтованих виробничо-експлуатаційних витрат, утримання в належному технічному стані газових мереж та споруд на них, функціонування газорозподільчої системи в стабільному режимі, недопущення збиткової діяльності підприємств, яка може досягти, за розрахунками НКРЕ, мільярда гривень;

— невідкладно вирішити питання здійснення розрахунків за надані послуги з транспортування природного газу всіма споживачами, безпосередньо з газопостачальними підприємствами, оскільки основним і єдиним джерелом фінансування витрат з обслуговування систем газопостачання є лише тарифна виручка від транспортування природного газу.

Несвоєчасне та не в повному обсязі розв’язання перелічених вище проблем в діяльності ВАТ з газопостачання та газифікації повністю паралізує їх роботу, призведе до непередбачуваних наслідків та до масових акцій протесту в галузі.

У зв’язку з важливістю та актуальністю перелічених проблем просимо, шановна Юліє Володимирівно, Вашого особистого втручання у їх розв’язання.

З повагою, І. ЯРОВИЙ, голова ради «Укргазпрофспілки»;

Р. ЛЕВКІВСЬКА, директор Асоціації підприємств газового ринку; голови правлінь ВАТ з газопостачання та газифікації, усього 39 підписів.